Studiu: Criza climatică are deja un impact negativ semnificativ asupra sănătății umane

Criza climatică are deja un impact negativ asupra sănătății umane și situația se va agrava în viitor, conform unui nou raport realizat de experți de la 27 de academii naționale de științe.

Valurile de căldură și inundațiile vor face tot mai multe victime pe măsură ce evenimentele meteo extreme devin mai dese, însă există și efecte indirecte la fel de serioase, cum ar fi răspândirea bolilor purtate de țânțari și agravarea stării psihice a locuitorilor, relatează The Guardian.

„Există impacturi care sunt resimțite încă de pe acum, iar în următorul secol, schimbările climatice vor fi una dintre cele mai serioase amenințări pentru sănătate.”, a declarat Sir Andrew Haines, co-autor al raportului realizat pentru EASAC.

Raportul subliniază beneficiile reducerii emisiilor de carbon, cum ar fi evitarea a 350.000 de morți premature cauzate în fiecare an de aerul poluat din Europa.

Conform cercetătorilor, evenimentele meteo extreme au un impact direct pe termen scurt, însă afectează oamenii și pe termen lung, cauzând probleme psihice cum ar fi stres post-traumatic, anxietate, depresie și abuz de substanțe.

Oamenii de știință sunt îngrijorați și de efectele vremii extreme asupra producției alimentare. Însă conform raportului, chiar și reduceri mici ale consumului de carne ar putea duce la reduceri semnificative ale emisiilor de carbon, precum și la beneficii de sănătate.

Raportul anticipează răspândirea bolilor infecțioase în Europa pe măsură ce temperaturile cresc. Toxiinfecțiile alimentare ar putea deveni mai dese, dat fiind faptul că bacteria salmonella preferă condițiile mai calde.

„Expunem întreaga populație a lumii la schimbări ale climei, iar acest lucru este în mod clar foarte îngrijorător deoarece ne mutăm într-o anumită măsură în teritorii necunoscute. Supunem tinerii și viitoarele generații la aceste riscuri tot mai mari de sănătate pentru multe sute de ani înainte, dacă nu milenii. Trebuie să încercăm să minimizăm efectele și să ne îndreptăm spre o economie cu emisii reduse de carbon.”, a adăugat Haines.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri