Criza climatica este solutia la criza financiara

Text de Gabriel Paun

Criza financiara reprezinta o oportunitate pentru salvarea planetei. Investitii in infrastructura pentru energie, cercetarea si dezvoltarea energiilor regenerabile, incetarea subventionarii combustibililor fosili si fonduri pentru paduri sunt solutiile identificate de Gabriel Paun pentru un viitor curat al planetei.

Poate parea un ideal, dar cred ca perspectivele recesiunii globale, criza financiara si mai nou, cea energetica din Europa Centrala si de Est au creat deja oportunitatea de a actiona rapid si fara precedent pentru planeta. Guvernul poate interveni prin programe de investitii masive specifice care protejeaza lumea de schimbarile climatice si stimuleaza economia. Daca putem ajuta bancile, cred ca putem ajuta si planeta care le sustine.

Inainte de toate trebuie sa intelegem ca riscul de mediu este mai mare decat cel financiar. De exemplu, distrugerea padurilor costa economia mondiala pe putin 2 trilioane de dolari americani in fiecare an. Stocurile de peste oceanic sunt aproape epuizate si 3 miliarde de oameni care depind de acestea sunt in pericol. Seceta si incendiile de padure distrug resurse care submineaza sectorul agricol. Nivelul in crestere al oceanului planetar ameninta cu stramutarea sute de milioane de oameni din lume in acest secol. Imi vine greu sa imi imaginez Constanta la Bucuresti, si nici nu vreau!

Solutia o reprezinta investitiile in viitor. Suna pompos, mai ales pentru cei preocupati doar de astazi. Daca intelegem ca incalzirea globala isi arata deja coltii si ca dezastrul pandeste chiar si generatia noastra, atunci putem sa ne apucam de treaba.

Investitiile in super-retele interconectate care sa duca energia solara sau eoliana din Africa de Nord in Europa, retele care sa asigure ca folosim mai eficient energia disponibila si investitii in transportul public ne vor ajuta sa reducem si sa eliminam treptat dependenta de petrol si carbune. De exemplu, tarile cu iesire la Marea Nordului pot produce 68 GW din sursa eoliana, adica mai mult decat ar produce investitiile planificate care ar folosi carbune.

Sprijin financiar sporit pentru cercetare si dezvoltare in domeniul energiei regenerabile si al eficientei energetice. Investitiile guvernului in produse eficiente trebuie sa fie sustinute de standar de pe masura, care asigura intrarea acestora pe piata. De exemplu, un eventual imprumut din bugetul de stat pentru Dacia SA ar trebui acordat doar printr-un angajament al companiei ca va obtine imbunatatiri semnificative la consumul de combustibil.
Incetarea subventionarii combustibililor fosili si subventionarea productiei de energie curata.

Fonduri pentru paduri prin care tarile dezvoltate sa-si poata spala pacatele ajutand tarile sarace. Adica pentru a-si indeplini obligatiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea sa finanteze protejarea padurilor tropicale. Estimarile oficiale arata ca acest mecanism ar putea reduce la jumatate defrisarile pana in 2015, cu doar 15 miliarde de dolari americani. Mai mult, aceste fonduri ar stimula economiile tarilor in curs de dezvoltare si ar asigura ca populatiile locale nu ar actiona pentru distrugerea resurselor naturale asa cum o fac acum prin supraexploatare.

Trecerea la productia de energie regenerabila necesita o perioada de tranzitie si o piata functionala pentru consumatori, pentru investitori, pentru produca torii de energie regenerabila si pentru mediu. Sute de tehnologii verzi sunt deja disponibile, dar intai trebuie inlaturate barierele impuse acestora. La noi, aceste tehnologii sunt inca tinute in frau si percepute ca fiind scumpe si ineficiente. In schimb, la nivel inalt, se doreste continuarea dependentei de combustibili fosili si energie nucleara, desi o asemenea abordare va duce inevitabil la adancirea crizei climatice si economice.

Imi este teama de momentul in care generatia noastra va trebui sa infrunte generatia urmatoare, stiind ca astazi avem oportunitatea si tehnologia sa asiguram un viitor curat, dar ca ne-au lipsit curajul si viziunea sa actionam.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri