Comisia Europeană a adoptat noi criterii pentru etichetarea absorbantelor și cupelor menstruale reutilizabile prin care atestă că produsele respective sunt ecologice pe toată durata lor de viață.
Astfel, în absorbantele care primesc eticheta ecologică sunt interzise substanțele periculoase precum agenții antibacterieni, formaldehida, parabenii, perturbatorii endocrinici și ftalații. De asemenea, sunt interzise parfumurile și loțiunile care pot provoca alergii la tampoane, absorbante, scutece și cupe menstruale cu eticheta ecologică a UE. Comisia Europeană a impus și limite stricte pentru emisiile de poluanți în aer și apă provenite din producția de bumbac, precum și pentru emisiile de CO2.
Aceste criterii încurajează practicile economiei circulare, inclusiv reducerea deșeurilor și utilizarea de materiale reciclate în ambalaje. Prin intermediul etichetei ecologice, producătorii oferă alternative fiabile și cu adevărat prietenoase cu mediul în locul celor convenționale, încurajând consumatorii să ia decizii informate și să joace un rol activ în tranziția ecologică. Noile criterii de etichetare garantează reducerea impactului asupra mediului al absorbantelor și al cupelelor menstruale, în ceea ce privește aerul, apa, solul și biodiversitatea, precum și reducerea daunelor sau riscurilor legate de utilizarea anumitor substanțe chimice.
Pe lângă aspectele legate de mediu, noile cerințe includ, de asemenea, criterii de adecvare a utilizării, garantând produse de înaltă calitate, și o verificare obligatorie a responsabilității sociale corporative a fabricilor producție în ceea ce privește aspectele legate de muncă.
Acordarea produselor cu Eticheta Ecologică a UE sau sporirea vizibilității produselor cu eticheta ecologică a UE reprezintă o modalitate pentru producători și comercianți de a se implica în Angajamentul privind consumul durabil, o asociere voluntară a companiilor pentru a susține consumul sustenabil, mai mult decât o prevăd reglementrările Uniunii Europene.
Citește și: Jucăriile vor avea nevoie de pașapoarte digitale. 25% din jucării conțin substanțe chimice periculoase