Studiu: Unde greșesc cei care vor să mănânce sănătos

Când vine vorba despre alimente, mai scump nu înseamnă obligatoriu mai sănătos sau mai sustenabil. Este principala concluzie a unui studiu care a fost publicat în Consumer Research, potrivit the Washington Post.

alimente sanatoase

Cercetătorii susțin că asocierile pe care cumpărătorii le fac atunci când achiziționează alimente sunt de multe ori în dezavantajul lor. Creierul pune semnul „=” între „scump” și „sănătos”, determinându-ne să nu mai consultăm lista ingredientelor și să alegem de multe ori alimentele greșite.

Și-au dat seama de acest fenomen supunând un grup de oameni la mai multe experimente. Întâi, i-au pus să ghicească prețul unor alimente, iar aceștia au considerat că cele aparent mai sănătoase sunt mai scumpe. Similar, atunci când au avut de apreciat calitatea unor produse, au spus că cele mai scumpe sunt mai sănătoase. De asemenea, participanții la studiu au atribuit mai multă valoare unei vitamine despre care nu știau nimic atunci când aceasta era inscripționată pe eticheta unui produs scump.

Apoi, au avut de ales un sendviș pentru un prieten care mănâncă sănătos. Variantele erau wrap cu pui la rotisor sau wrap cu pui „balsamic”. L-au ales pe cel cu pui la rotisor, care era mai scump, deși cercetătorii le inversaseră în mod intenționat prețurile.

Nu în ultimul rând, respondenții au avut de evaluat 2 noi batoane proteice, unul de 4 dolari, iar celălalt – în valoare de doar 99 de cenți. Știind că un baton costă în medie 2 dolari, în cazul celui mai ieftin, au citit în medie 3 opinii despre produs, iar în cazul celui mai scump – doar două. Cercetătorii au pus reacția pe seama neîncrederii față de produsul mai ieftin.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Toate acestea demonstrează, potrivit studiului, că singura informație cu adevărat analizată este prețul. Potrivit unuia dintre autori, unul dintre motivele dezinteresului din partea consumatorului este lipsa timpului necesar pentru a citi etichetele.

„Dacă cineva are un buget nelimitat atunci când încearcă să mănânce sănătos, atunci probabil nu întâmpină probleme. Însă, cei care trebuie să se încadreze într-un buget ar putea plăti prea mult pentru hrană fără să fie necesar. Iar asta se întâmplă deși există informații și despre prețuri, și despre valoarea nutrițională. Așadar, un consumator grăbit ar putea sacrifica sănătatea, pentru a se încadra în buget.”, explică Kelly Haws, coordonatoarea cercetării.

Vina ar putea fi însă și a felului în care companiile aleg să facă marketingul produselor, bombardând consumatorii cu informații greu de înțeles. Așadar, data viitoare când ieșim la cumpărături, ar fi bine să ne amintim că ce este scump nu este obligatoriu sănătos. Acum este dovedit științific.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri