Debitele medii zilnice ale raurilor vor fi in general in scadere, in intervalul 25 – 30 mai, cu exceptia cursurilor superioare si a raurilor mici din jumatatea de nord a tarii, unde se pot produce cresteri usoare ca urmare a precipitatiilor prognozate si a propagarii, informeaza site-ul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).
Debitul Dunarii la intrarea in tara, pe sectiunea Bazias, va fi in crestere, in intervalul 24 – 30 mai, si se va situa la valori cuprinse intre 5.300 si 6.200 de metri cubi/secunda, sub media multianuala a lunii mai, care este de 7.350 de metri cubi/secunda.
Aval de Portile de Fier, debitele vor fi in general in crestere, insa in prima parte a intervalului vor fi relativ stationare, cu tendinta de scadere usoara pe sectorul Braila-Tulcea.
Potrivit sursei citate, in ultimele 24 de ore, debitele raurilor au fost in crestere, in urma precipitatiilor in curs, celor prognozate si propagarii, mai putin raurile din bazinele Crasna, Crisul Repede, Crisul Negru, Bega, Timis, Caras, Nera, Cerna, cursul inferior al Somesului, cursurile superioare ale Crisului Alb, Argesului, Ialomitei si raurile din bazinul superior si mijlociu al Jiului. In ceea ce priveste raurile din Dobrogea, debitele acestora vor fi stationare.
Peste cotele de atentie s-au situat raurile la statiile hidrometrice Barcau – Marghita (250+15) si Salard (510), judetul Bihor, Crisul Alb – Gurahont (150+20)-AR si Strei – Petreni (250), judetul Hunedoara.