Creşterea temperaturilor, asociată cu o înmulţire a cazurilor de sinucidere (studiu)

Creșterea temperaturilor este legată de creșterea ratelor de suicid, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii avertizează că impactul schimbărilor climatice asupra sinuciderilor poate fi la fel de semnificativ ca recesiunile economice, care sunt cunoscute pentru creșterea ratelor de auto-vătămare.

Legăturile dintre sănătatea mintală și încălzirea globală nu au fost cercetate pe scară largă, dar noua lucrare a analizat temperatura și sinuciderile din SUA și Mexic în ultimele decenii. Acesta a constatat că rata de sinucidere a crescut cu 0,7% în SUA și cu 2,1% în Mexic, când temperatura lunară medie a crescut cu 1 grad Celsius.

Cercetătorii au analizat date referitoare la temperatura din ultimele decenii pe care le-au comparat cu rata sinuciderilor din statele americane şi din oraşele mexicane, unele dintre aceste informaţii datând din anii ’60. Potrivit concluziilor, vremea mai caldă a fost asociată cu o înmulţire a cazurilor de deces prin sinucidere.

„Ideea de a determina dacă rata sinuciderilor răspunde condițiilor climatice este importantă, deoarece sinuciderea provoacă mai multe decese la nivel global decât toate formele de violență combinată și se numără printre primele 10-15 cauze ale decesului la nivel global”, a declarat Prof Marshall Burke, de la Universitatea Stanford  din SUA, care a publicat alături de colegii săi studiile în revista Nature Climate Change.

Acest tip de studiu nu poate dovedi o legătură cauzală între creșterea temperaturii și creșterea numprului de sinucideri. Dar, rezultatele arată „o consistență remarcabilă” în timp și în multe locuri diferite, potrivit oamenilor de știință. De asemenea, este susținută de cercetările recente care au legat schimbările climatice de cele 60.000 de sinucideri din India în ultimele trei decenii.

”Cu siguranţă, temperaturile mai ridicate nu reprezintă singurul şi nici cel mai important factor de risc pentru sinucideri. Însă, descoperirea noastră sugerează că încălzirea poate avea un impact surprinzător de mare asupra riscului de sinucidere, iar acest lucru este important atât pentru înţelegerea sănătăţii mintale cât şi pentru a şti la ce ne putem aştepta pe măsură ce temperaturile continuă să crească”, precizează într-un comunicat de presă unul dintre autorii studiului, Marshall Burke, economist la Universitatea Stanford şi profesor asistent în ştiinţe ale mediului.

Potrivit analizei oamenilor de ştiinţă, o creştere a temperaturii medii lunare cu 1 grad Celsius a condus la o înmulţire cu 0,7% a ratei sinuciderilor în Statele Unite şi cu 2,1% în Mexic.

Studiul, publicat în jurnalul Nature Climate Change, a analizat de asemenea limbajul utilizat în peste o jumătate de miliard de mesaje publicate pe Twitter şi a descoperit că rata sinuciderilor şi a textelor depresive a crescut în timpul perioadelor caniculare. Cercetătorii au adăugat că acest lucru sugerează în continuare că bunăstarea mintală se deteriorează în perioadele mai calde. Un posibil mod în care acest lucru s-ar putea întâmpla este că atunci când corpul se răcește în condiții atmosferice mai calde, fluxul sanguin către creier este modificat.

Potrivit estimărilor cercetării, dacă încălzirea globală nu este stopată până în anul 2050, numai în cele două ţări s-ar putea înregistra cel puţin 21.000 de cazuri noi de sinucidere.

Rata sinuciderilor a crescut în fiecare dintre statele americane din 1999 până în 2016, în mai mult de jumătate din ţară numărul cazurilor înregistrate crescând cu peste 30%, conform unui raport publicat în iunie de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Aproape 45.000 de persoane şi-au luat viaţa în 2016 în SUA, sinuciderea devenind una dintre principalele trei cauze de deces în creştere în SUA, alături de Alzheimer şi supradoza de droguri şi medicamente.

Ultimii trei ani au fost cei mai călduroşi din istorie, a anunţat în luna martie Organizaţia Meteorologică Mondială.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, stresul asociat cu schimbările climatice este probabil să provoace anual 38.000 de noi decese la nivel mondial, între anii 2030 şi 2050.

În 2015, ţările semnatare ale Acordului de la Paris au stabilit un obiectiv ce prevede limitarea creşterii temperaturilor medii la mult sub 2 grade Celsius peste cele din perioada preindustrială şi continuarea eforturilor de a limita creşterea temperaturilor crescute la 1,5 grade Celsius.

Preşedintele american Donald Trump a promis că va retrage SUA din acest acord, în acest caz ţara sa devenind singura care face acest lucru, precizează Thomson Reuters Foundation.

Citește și: Studiu: poluarea aerului crește mortalitatea în rândul persoanelor cu boli psihice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri