Este nevoie de masuri dure si urgente pentru a evita implicatiile alarmante ale schimbarilor climatice ca urmare a cresterii cererii de energie in China si India, sustine Agentia Internationala a Energiei (IEA) . Raportul Agentiei sugereaza ca restrictionarea schimbarilor climatice in limite sigure, dupa cum a fost gandita de Uniunea Europeana, s-ar putea sa fie imposibil de atins, cel putin la un pret convenabil, informeaza Reuters.
World Energy Outlook, raportul IEA, a fost publicat cu mai putin de o luna inaintea conferintei de la Bali, Indonezia, din decembrie unde se vor intalni aproape 200 de tari pentru a incepe negocieri de doi ani in vederea elaborarii unui nou protocol referitor la reducerea emisiilor care sa urmeze celui de la Kyoto, care se va incheia in 2012.
„Pana acum mai mult s-a vorbit decat s-a actionat in cele mai multe dintre tari”, sustin cei de la IEA. „Consecintele asupra Chinei, Indiei, tarilor industrializate si asupra restului lumii ale cresterii globale de cerere de energie sunt, in orice caz, alarmante”, au adaugat acestia.
Raspunsurile la cererea de energie si la emisiile de dioxid de carbon sunt eficienta energetica si energiile regenerabile. IEA, consultantul energetic al 26 de natiuni industrializate, avertizeaza ca emisiile globale de dioxid de carbon vor creste cu 57% pana in 2030 daca se urmeaza trendul curent.
Desi guvernele au luat masuri de protectie a mediului, energia regenerabila va reprezenta doar 17% din necesarul de energie pana in 2030, mult mai putin decat va insuma carbonul.
Pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon si pentru a „tine” schimbarile climatice in limitele de siguranta definite de Uniunea Europeana este nevoie de actiuni politice „fara precedent”, iar costurile associate vor fi foarte ridicate, sustin reprezentantii IEA.
China si India, pe podiumul poluatorilor
Cresterea economica menita sa combata saracia din Asia, mai ales sin China si India, a fost cea mai blamata pentru emisiile de dioxid de carbon. Numai China este responsabila pentru 58% din cresterea globala a emisiilor intre 2000-2006. Contributia sa la emisiile globale va creste la mai mult de un sfert pana in 230, fata de o cincime in prezent, dar va fi mai mica cu 50% fata de cea a Statelor Unite pe cap de locuitor.
IEA cere „un raspuns global” la gasirea solutiilor pentru cererea de energie, solutii care sa faca economia asiatica mai sustenabila.
Afirmatiile reprezentantilor IEA confirma rezultatele unui raport Reuters publicat la inceputul anului, potrivit caruia China are toate sansele sa depaseasca SUA, cel mai mare poluator al lumii in 2007. De asemenea, raportul mai preconizeaza ca India va depasi Rusia si va ocupa locul 3 in topul poluatoriilor mondiali pana in 2015.
Foto: Reuters