Experții ONU avertizează că, până în 2050, am putea consuma cu 76% mai multe produse din carne și cu 65% mai multe produse lactate. Cele mai mari creșteri se înregistrează în China și India, dar și Indonezia va recupera din diferență. În aceste condiții, limitarea creșterii temperaturilor la 2 grade Celsius s-ar putea dovedi un obiectiv imposibil de atins, din moment ce industria produselor de origine animală e printre cele mai mari generatoare de emisii de gaze cu efect de seră.
Încă din 2012, specialiștii Băncii Mondiale ne recomandau să reducem consumul de carne și de produse de origine animală, dacă vrem să ne îndeplinim obiectivele referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Recent, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că aceste emisii cresc odată cu veniturile asiaticilor, care își permit mai nou să cumpere carne.
Creșterea și procesarea animalelor este responsabilă pentru generarea a peste 14% din emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din activitățile umane. Este un procent mai mare decât cel generat din activitatea de transport.
Experții ONU anticipează însă că această cantitate va crește în viitor, odată cu cererea din ce în ce mai mare de produse de origine animală. Până în 2050, se estimează că vom consuma cu 76% mai multe produse din carne și cu 65% mai multe produse lactate.
Conform avertizărilor, cea mai mare explozie a consumului se va înregistra în Asia, unde îmbunătățirea nivelului de trai a determinat și o creștere a puterii de cumpărare a consumatorilor. Acum, aceștia își permit să își cumpere carne zilnic, deși în trecut o puteau face doar în momente de sărbătoare.
China și India sunt țările în care se înregistrează cele mai mai schimbări ale preferințelor consumatorilor, însă ONG-urile de mediu estimează că, până în 2021, și în Indonezia se va înregistra o explozie.
Legătura dintre emisii și carne, de multe ori neînțeleasă
Un reprezentant al WWF Indonezia, Nyoman Iswarayoga, a explicat pentru AFP faptul că legătura dintre consumul de carne și emisiile de gaze cu efect de seră nu este una de care consumatorii sunt conștienți, mai ales în cazul populației cu un nivel mediu de educație. „Publicul nostru nu înțelege nici măcar legătura dintre incendiile de pădure și emisii, darămite dintre emisii și consumul de carne.”
Cea mai mare cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră din industria alimentară provine din agricultura practicată pentru asigurarea hranei animalelor. Cel mai adesea, pentru cultivarea furajelor, se defrișează suprafețe mari de pădure, se folosesc cantități mari de apă și de fertilizatori. Transportul este și el un factor care contribuie la poluarea din industrie.
Pe lângă toate acestea, animalele rumegătoare produc cantități enorme de metan, un gaz de cel puțin 20 de ori mai periculos pentru schimbările climatice decât dioxidul de carbon, dar și oxid de azot, un alt gaz emanat de bălegar și de fertilizatori.
Citește și:
Gazele de seră generate de producția de carne ar putea crește cu 80%