text de Ramona Ivan
In urma reformei politicii agricole comune, dezvoltarea rurala a capatat un rol tot mai important in ansamblul actiunilor prin care sunt sprijinite zonele rurale pentru a face fata provocarilor secolului XXI in materie de economie, politica sociala si mediu. Zonele rurale constituie 90% din teritoriul uni unii extinse. Noul cadru juridic evidentiaza mai bine directia de urmat, si anume cresterea economica si crearea de locuri de munca in zonele rurale, in conformitate cu strategia de la Lisabona, precum si imbunatatirea dezvoltarii durabile, in conformitate cu obiectivele stabilite la Göteborg in acest sens.
Romania detine un mediu natural in cadrul caruia se integreaza vaste arii rurale care se remarca, in general, printr-o buna stare de conservare a resurselor naturale de sol si apa, prin varietatea peisajelor traditionale si printr-o remarcabila diversitate biologica. De asemenea, Romania are o mostenire naturala unica, reprezentata in principal de Muntii Carpati (65% din eco-regiunea Carpati) si de catre Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, una dintre cele mai importante zone umede din Europa, Delta Dunarii (a doua ca marime din Europa). Este estimat ca ecosistemele naturale si seminaturale reprezinta 47% din teritoriul national si au fost identificate pe teritoriul Romaniei 52 de eco-regiuni.
Cu toate acestea, abandonul activitatilor agricole si practicileagricole inadecvate aparute ca urmare a lipsei de cunos tin te de specialitate ori a resurselor financiare limitate au influentat in mod negativ biodiversitatea si au determinat aparitia sau accentuarea fenomenului de eroziune a solului. Scaderea septelului a condus la abandonul practicarii pasunatului, motiv pentru care multe pajisti au fost degradate din cauza aparitiei succesiunii ecologice, manifestata prin aparitia unor specii invazive.
In acelasi timp, cresterea economica sustinuta, inregistrata in mod consecutiv in ultimii 7 ani, incepe sa ameninte multe specii de plante si animale prin intensivizarea agriculturii ce conduce la degradarea resurselor naturale si la modificarea peisajului rural.
Pentru perioada 2007-2013, Programul National de Dezvoltare Rurala urmareste o abordare strategica prin care sa se atinga obiectivele nationale si comunitare, avand in vedere necesitatile specifice ale spatiului rural romanesc.
Asigurarea unei calitati a vietii la un standard cat mai ridicat determina o crestere si o dezvoltare economica pe masura. Prin procesul dezvoltarii, al efectelor ce le produce si, implicit, al cresterii economice are loc o sporire a veniturilor populatiei, a consumului de bunuri si servicii, asigurandu–se astfelsatisfacerea cererii la cote ridicate, cresterea gradului de cultura si civilizatie, sporirea masurilor de protectie si securitate, deci a calitatii vietii.
Imbunatatirea standardului de viata prin cresterea spiritului antreprenorial al populatiei rurale, accesul la serviciile de baza precum si la valorificarea resurselor locale traditionale reprezinta una dintre prioritatile cuprinse in Programul National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2007-2013, pentru care au fost alocate 30 de procente din finantarea FEADR pentru Romania.
Avand in vedere migrarea fortei de munca de la sat la oras sau la alte destinatii europene, axa 3 a PNDR, prin masurile sale, va avea ca rezultat crearea unor premise propice de stabilizare a satelor romanesti.
O prima prioritate in cadrul acestei axe o reprezinta constructia si modernizarea infrastructurii din zonele rurale atat ca factor important pentru dezvoltarea economica si sociala a acestor zone, cat si pentru o dezvoltare regionala echilibrata.
O alta prioritate a acestei axe este reprezentata de cres te procesul de elaborare si implementare ale strategiilor de dezvol tare locala.
Tot aici se propune incurajarea microintreprinderilor in a demara activitati economice in zonele rurale si a se orienta spre servicii si un model traditional. Prin aceasta se incearca sustinerea procesului de transferare a fortei de munca din activitatea agricola catre cea nonagricola ca urmare a cresteri competitivitatii sectorului agricol.
O alta prioritate este reprezentata de sustinerea dezvoltariimicrointreprinderilor din mediul rural in vederea raspunderii la necesitatile populatiei din aceste zone. Totodata, se propu ne sustinerea activitatilor de turism rural si a celor recreationale, ca activitati de diversificare cu potential ridicat, ce pot crea oportunitati pentru integrarea femeilor din mediul rural pe piata muncii, cu importante consecinte pozitive asupra dinamicii sociale.
Masura de sprijin pentru diversificarea activitatilor nonagricole si crearea si dezvoltarea de microintreprinderi ii va incuraja pe micii mestesugari sa-si dezvolte activitatea prin modernizarea atelierelor de lucru sau construirea de ateliere si dotarea acestora cu utilaje performante, care sa le permita cresterea productiei si imbunatatirea calitatii produselor.
Pentru zonele cu potential turistic, masura privind incurajarea activitatilor turistice va permite imbunatatirea infrastucturii turistice, a facilitatilor si atractiilor turistice.
Va exista posibilitatea investirii in infrastructura aferenta marketingului serviciilor turistice rurale, investitii pentru infrastructura de agrement, investitii de punere in valoare a obiectivelor naturale de interes turistic din mediul rural.
Totodata, se pot elabora studii si analize cu privire la necesitat ile si potentialul turistic in zonele rurale clar delimitate, in vederea valorificarii lor pentru dezvoltarea arealelor analizate – sprijinirea elaborarii si editarii cartii de identitate locala, a studiilor cu privire la identificarea activitatilor traditionale, actiunilor si produselor ce urmeaza a fi valorificate printr-un proiect investitional de dezvoltare.
Nu in ultimul rand, in cadrul acestei axe se va acorda sprijin conservarii si valorificarii bogatului patrimoniu material si imaterial al zonelor rurale. In paralel cu acesta se va acorda sprijin pentru imbunatatirea mediului natural si social, a serviciilor, precum si pentru actiunile derulate in vederea unei structurari mai bune a comercializarii produselor traditionale specifice.
Axa 3 din PNDR va contribui la indeplinirea obiectivelor de mediu relevante in ceea ce priveste "dezvoltarea turismului durabil", "imbunatatirea starii de sanatate a populatiei", "facili tarea utilizarii resurselor regenerabile", "utilizarea practicilor traditionale", "mentinerea functiilor ecologice ale apelor curgatoare" si la "reducerea poluarii puntiforme si difuze a apei".
Pentru a sprijini acest proces atat in interesul clientilor, cat si in interesul propriu de cetatean institutional pentru susti nerea dezvoltarii intregii societati, Banca Comerciala Romana a lansat serviciul "EU Office BCR" care este oferit prin intermediul echipelor dedicate cu reprezentare atat la nivelul centralei bancii, cat si la nivelul celor opt zone de dezvoltare economicosociala.
"EU Office BCR" asigura informarea completa si complexa a clientilor cu privire la implicatiile aderarii Romaniei la structurile europene si va oferi atat servicii de consultanta, cat si o gama larga de produse destinate nantarii/cofinantarii proiectelor de investitii, in vederea cresterii gradului de accesibilitate a partenerilor bancii la fondurile europene.