Intr-o comunicare privind „cresterea albastra” adoptata, Comisia Europeana prezinta indicii privind cresterea economica si perspectivele de ocupare a fortei de munca in sectorul economic marin si in cel maritim, in masura sa contribuie la redresarea economica a Europei.
Aceste sectoare economice asigura locuri de munca pentru 5,4 milioane de persoane si contribuie la o valoare adaugata bruta totala de circa 500 de miliarde euro. Pana in 2020, aceste cifre ar trebui sa creasca pana la 7 milioane de persoane, respectiv aproape 600 de miliarde euro.
"Toate partile care compun economia Europei sunt esentiale pentru a ne ajuta sa depasim aceasta perioada dificila. „Economia albastra” prezinta oportunitati de crestere economica sustenabila, atat in domeniile consacrate, cat si in domeniile emergente ale sectoarelor marin si maritim. Aceste sectoare ale economiei europene se caracterizeaza prin inovare, dinamism si spirit intreprinzator. Cresterea albastra presupune ca toata lumea – incepand de la institutii si state membre, pana la regiuni si IMM-uri – sa conlucreze in scopul de a asigura depasirea provocarilor existente, pentru a garanta ca resursele oferite de marile noastre si de zonele de coasta sunt utilizate in cel mai productiv si mai sustenabil mod posibil", a declarat comisarul pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki.
Cresterea albastra reprezinta contributia Politicii maritime integrate a UE la atingerea tintelor strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.
Pe baza studiului sau privind cresterea albastra, Comisia a elaborat o imagine cuprinzatoare a dimensiunii economice si a ocuparii fortei de munca din sectoarele marin si maritim din Europa. De asemenea, a analizat in mod realist tendintele acestor sectoare in anii urmatori si domeniile in care exista oportunitati deosebite pentru inovare si noi locuri de munca.
In urma studiului a reiesit ca cel mai important sector maritim, ca valoare adaugata bruta si ocupare a fortei de munca, este turismul din zonele de coasta si maritim, care se preconizeaza ca va creste cu 2 – 3 % pana in 2020.
Totodata, se preconizeaza ca turismul de croaziera va crea 100 000 de noi locuri de munca pana in 2020, comparativ cu 2010. Avand in vedere ca se asteapta ca in viitorul apropiat capacitatea instalata a energiei oceanelor la nivel mondial sa se dubleze an de an, comercializarea tehnologiilor legate de valuri si maree se va imbunatati printr-o reducere a costurilor tehnologiei.
Conform estimarilor, se preconizeaza ca cifra de afaceri anuala la nivel mondial a sectorului de extractie a minereurilor marine va creste de la aproape zero pana la 5 miliarde euro in urmatorii 10 ani si pana la 10 miliarde euro pana in 2030.
Acvacultura din UE ar putea contribui la o dieta sanatoasa daca ritmul de crestere din afara UE ar putea fi egalat. In urmatorul deceniu, cu aproximatie, sectorul biotehnologiei albastre ar trebui sa devina un furnizor pentru pietele produselor de masa, inclusiv cosmetice, produse alimentare, produse farmaceutice, produse chimice si biocombustibili.
Comunicarea privind cresterea albastra va figura printre principalele puncte de discutie la Conferinta ministeriala privind politica maritima integrata, gazduita de Cipru la Limassol pe 8 octombrie 2012.
Foto: noaa.gov