Emisiile de gaze cu efect de sera ale tarilor bogate au crescut cu aproape un procent in 2007 fata de anul precedent, pe fondul avansului important inregistrat in Japonia si Canada, informeaza Reuters.
“Cifrele sunt putin deprimante. Arata ca nu putem sa deconectam cresterea economica de cresterea nivelului de emisii”, a declarat directorul de cercetare de la Centrul de Cercetare a Climei si Mediului din Oslo, Knut Alfsen.
Cifrele publicate de Organizatia Natiunilor Unite arata o crestere a emisiilor industrializate cu 145 milioane de tone in 2007, dintre care 100 de milioane de tone reprezinta contributia SUA, care au emis un total de 7,1 miliarde de tone de dioxid de carbon.
Cele mai mari cresteri ale emisiilor au fost inregistrate in Estonia si Turcia, cu 14,8%, respectiv 12%. Germania a avut cea mai importanta scadere neta, odata cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 23 milioane de tone, adica 2,4%, in timp ce nivelul din Luxemburg si Danemarca a scazut cu 10,8%, respectiv 6,2%.
Tarile UE 27 au inregistrat o scadere a emisiilor cu 1,4% in 2007, pana la 5,3 miliarde de tone, cu 12,3% mai putin decat in 1990.
Desi cifrele pentru 2007 din cateva state – printre care Australia si Ucraina – nu sunt disponibile, datele comparate au aratat ca emisiile din tarile semnatare ale Protocolului de la Kyoto au fost cu 14% sub nivelul din 1990, depasind tinta de reducere cu 5% pana in 2020. Daca se iau in calcul datele complete, incluzand Statele Unite si Turcia, tari care nu si-au asumat tinte de reducere a emisiilor in cadrul Kyoto, emisiile industrializate au fost cu 2,1% sub nivelul din 1990.
Aproape jumatate dintre tarile semnatare ale protocolului de la Kyoto si-au atins deja tintele asumate, situatie datorata mai degraba restructurarii economice si inchiderii marilor centre industriale din Europa de Est decat investitiilor in energie mai curata sau mai eficienta.
Foto: Reuters