Text de Ninel Lazar
Adesea am auzit vorbindu-se despre minimizarea deseurilor punandu-se un semn de echivalenta intre aceasta si reciclarea deseurilor. Doar ca lucrurile nu stau tocmai asa. Reciclarea se ocupa cu transformarea
unor reziduuri in altceva folositor, pe cand minimizarea deseurilor este un concept mai larg, care presupune, in primul rand, prevenirea generarii deseurilor si, numai daca prevenirea este imposibila, se pune problema reciclarii.
Diferenta dintre cele doua abordari, dupa cum vom vedea mai jos, inseamna mai mult decat cuvinte si definitii. In seamna performanta atat din punctul de vedere al orientarii pe termen lung a unei companii, cat si din punct de ve de re financiar.
Cateva exemple. Compania 3M a declarat ca, in urma unui program derulat intre anii 1975 si 1997, orientat catre masuri de prevenire a poluarii si redesign al produselor si proceselor sale, a economisit 810 milioane de dolari. DuPont, lider mondial in industria chimica, a raportat economii de 400 de milioane de dolari intr-un singur an ca rezultat al reducerii preventive a volumelor si toxicitatii deseurilor generate. Intr-o companie mai mica, economiile pot fi de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de dolari pe an.
Sunt si alte beneficii ale unui program de minimizare a deseurilor, precum reducerea riscurilor de mediu asociate activitatilor desfasurate de companii, cresterea gradului de conformare legala, imbunatatirea reputatiei, fidelizarea angajatilor si a clientilor, reducerea costurilor de operare si deseori a cheltuielilor
de protectia muncii pentru angajati.
Asigura-ti angajamentul conducerii companiei
Ceea ce a facut diferenta in cazul companiilor mentionate mai sus a fost atitudinea conducerii acestora. Inregimentarea in plutonul cetatenilor de rand folosind dictonul "toti ceilalti fac la fel, nu se poate rezolva in alt mod" nu va produce niciodata performanta. Adeseori, succesul in implementarea unui program de minimizare a deseurilor nu depinde atat de posibilitat ile tehnice si financiare ale unei companii, cat de flexibilitatea in gandire si dorinta pentru performanta a echipei manageriale. Asadar, primul pas pe care ar trebui sa-l faci in
implementarea unui program de minimizare a deseurilor este sa asiguri sustinerea acestuia de catre conducerea companiei. Pentru asta, foloseste argumentele enumerate mai sus, adunate intr-o viziune coerenta.
Alege oamenii potriviti
De regula, in implementarea unui astfel de program, mai ales in cazul firmelor mijlocii si mari, succesul este conditionat de participarea mai multor specialisti, atat managerul sau responsabilul de mediu, cat si colegi din departamentele productie, utilitati, administratie, controlul/asigurarea calitatii, financiar, marketing, aprovizionare, intretinere. Rolul fiecaruia dintre membrii echipei este diferit, insa participarea activa, constructiva este extrem de importanta. Ideal ar fi ca membrii echipei sa fie persoane cu spi rit de voluntariat, persoane care, de regula, sunt active in gasirea de solutii noi, specialisti cu experienta demonstrata. Odata formata echipa, membrii ei trebuie sa cunoasca viziu nea si trebuie sa convina asupra unui plan de implementare. Cum "orice profet in tara lui este respins", o sesiune de instruire realizata cu un consultant bun poate rezolva problema acomodarii echipei si asimilarii obiectivelor generale ale programului de minimizare a deseurilor.
Evalueaza situatia actuala
Aceasta evaluare mai este denumita de specialisti si consultanti drept "Audit de Minimizare a Deseurilor". De altfel, companiile care exploateaza instalatii IPPC ar trebui sa stie ca, in cazul lor, auditurile de minimizare a deseurilor sunt evaluari obligatorii, ce trebuie realizate si raportate anual.
In companiile unde se cunoaste bine ciclul deseurilor, plecand de la materiile prime utilizate, procesele de prelucrare, sursele de generare din aceste procese, operatiile de pretratare a deseurilor, evaluarea va fi rapida si nu va pune probleme echi pei de implementare. In celelalte situatii, dificultatile pot fi surmontate printr-o analiza mai detaliata a aspectelor mentionate mai sus si, de cele mai multe ori, prin utilizarea experient ei consultantilor.
Auditul de minimizare a deseurilor consta, de regula, dintr-un ansamblu de activitati precum colectarea si analiza informatiilor relevante existente in inregistrarile companiei, analiza documentatiei privind materiile prime si utilitatile, evaluarea proceselor si a practicilor de productie si intretinere, vizite in amplasamentele de productie, analiza practicilor privind minimizarea deseurilor in companii din acelasi domeniu de activitate.
Vei fi surprins sa descoperi in urma auditului cate surse suplimentare de deseuri exista in compania ta. Mai mult, vei identifica o multime de masuri de buna gospodarire ce ar putea rezolva unele probleme si ar putea preveni aparitia altora. De pilda, daca vei analiza registrele cu reparatiile echipamentelor de productie, vei constata ca unele interventii nu au condus la rezultatele scontate, desi au fost cheltuite resurse si au
fost generate deseuri. In alte situatii, analiza chimica a unor categorii de deseuri poate fi necesara pentru a determina toxicitatea acestora.
Discutiile cu muncitorii pot fi, in multe situatii, hotaratoare in intelegerea surselor sau a cauzelor pentru generarea unor deseuri. Nu neglijati acest aspect. Imi amintesc despre un astfel de audit cand, exprimandu-mi dorinta de a discuta cu muncitorii dintr-o sectie, am primit replica directorului: "Stiti, ei sunt mai neciopliti, fac doar munca bruta, va irositi timpul". Nu mica i-a fost mirarea sa vada ca oamenii lui aveau idei excelente, doar ca nimeni nu avea rabdare sa-i asculte.
Stabileste obiective detaliate adecvate
Doua abordari sunt folosite la stabilirea obiectivele detaliate pentru minimizarea deseurilor. Prima consta in focalizarea pe nevoia de reducere a volumului deseurilor generate. A doua abordare pleaca de la nevoia de reducere a toxicitatii deseurilor. In practica, unele obiective vor viza reducerea volumelor, altele reducerea toxicitatii. Prioritizarea acestora se face dupa contributia la indeplinirea obiectivelor generale stabilite anterior. In toate situatiile, obiectivele trebuie sa fie suficient de flexibile pentru a putea fi revizuite in functie de evolutia in implementarea programului.
Luna viitoare vom vedea cum identificam, selectam si implementam solutiile de minimizare a deseurilor.