Craniul si greutatea bebelusilor, afectate de poluare

Poluarea aerului creste riscul pentru femeile insarcinate de a naste bebelusi cu greutate scazuta sau cu perimetrul cranian mai mic. Aceasta este concluzia unui studiu european efectuat pe un numar de 74.000 de femei insarcinate, publicat marti si citat de AFP, scrie Agerpres.

Expunerea femeii insarcinate la poluanti atmosferici si la traficul rutier creste semnificativ riscul de intarziere a dezvoltarii fatului, inclusiv la niveluri mai mici decat cele reglementate de directivele Uniunii Europene privind calitatea aerului„, noteaza autorii acestui studiu, publicat in revista de specialitate, The Lancet Respiratory Medicine.

UE a fixat un nivel de 25 de micrograme pe metru cub in medie, pe an, pentru particulele fine. Acestea provin, printre altele, de la gazele de esapament, sistemele de incalzire si activitatile industriale, precizeaza agentia de presa franceza.

Greutatea scazuta a unui copil nascut la termen (sub 2,5 kg dupa 37 de saptamani de sarcina) este asociata cu probleme respiratorii in copilarie si alte boli mai tarziu in viata, precum diabetul, obezitatea sau problemele cardiace.

Cercetatorii au observat, de asemenea, o diminuare a perimetrului cranian, “ceea ce ridica intrebari cu privire la efectul poluarii asupra neurodezvoltarii, pe plan cognitiv sau comportamental”, dupa cum a relevat Remy Slama.

Scaderea nivelului de particule fine la 10 micrograme pe metru cub (valoarea-tinta anuala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii) ar permite evitarea a 22% din cazurile de bebelusi cu greutate redusa, estimeaza cercetatorii.

spot_img

Ultimele știri