8 sfaturi pentru un Crăciun zero waste

Sărbătorile reprezintă unul din momentele în care consumerismul se poate vedea cu ochiul liber. Gătim mult mai mult decât avem nevoie, cumpărăm de toate, chiar și produse care nu ne sunt utile, facem cadouri fără să ne gândim cu adevărat dacă vor fi folosite vreodată. La polul opus de descrierea de mai sus, vă oferim 8 sfaturi pentru un Crăciun zero waste.
 8 sfaturi pentru un Crăciun zero waste

1. Cumpără SH

Vizitează magazinele second hand și antichitățile atunci când vrei să cumperi un cadou. Sunt lucruri cu poveste, care merită o a doua șansă. În plus, cel mai probabil vor costa mai puțin decât a-i da pe unele noi.

2. Stabilește reguli pentru familia ta

Un Crăciun zero waste la modul ideal ar fi să nu vă faceți cadouri deloc. Dar dacă sunteți la început de drum și acesta ar fi un pas mult prea mare pentru voi, poate ar fi mai util să stabiliți un set de reguli de care să țineți cont când cumpărați cadouri. De exemplu, toate obiectele să fie second hand sau homemade, cadourile să conste numai în consumabile, lucruri care au legătură cu hobbyurile (cărți, unelte) sau experiențe. Găsești aici o listă generoasă de 100 de idei.

3. Comunicarea este cheia

S-ar putea să fie destul de dificil să-ți faci curaj să le transmiți celor din jur regulile pe care le propui pentru a avea un Crăciun zero waste sau, deși ai transmis foarte clar limitele, tot să existe scăpări. Dacă tu ai ales să trăiești astfel încât să generezi cât mai puține deșeuri, cei din jur s-ar putea să nu înțeleagă în totalitate conceptul. Important e să comunici și să rămâi pe poziții.

4. Dă mai departe

Sigur ai pățit să primești un cadou care fie nu ți se potrivește, fie nu-ți e util. Spre binele tuturor, nu-l mai ține în dulap și lasă-l să facă pe cineva fericit. Oferă-l cuiva căruia i-ar plăcea, donează-l sau vinde-l online.

5. Organizați un Secret Santa în familie

Secret Santa e un joc cunoscut la job, dar se poate aplica foarte bine și acasă. Astfel, veți cumpăra mai puține cadouri, chiar într-o sumă stabilită. Fiecare membru să-și scrie pe bilețele numele, împreună cu un indiciu despre ce i-ar plăcea, apoi toată lumea să extragă un bilețel.

8 sfaturi pentru un Crăciun zero waste

6. O mostră din pasiunea ta

Cam din orice pasiune poți să faci un cadou. Dacă te pricepi la gătit, poți să oferi în dar gemuri, prăjituri sau siropuri. Dacă îți place să împletești, poți să faci un fular. Dacă nu știi să faci ceva fizic, poți să oferi din cunoștințele tale, sub formă de lecții sau consultații.

7. Evită risipa alimentară

Ținând cont de obsesia românilor de a găti diversificat și în cantități mari de sărbători, pentru un Crăciun zero waste trebuie să adopți o altă tactică. În funcție de câte persoane vor fi la masă, stabilește un meniu și du-te la cumpărături cu o listă detaliată. Mănâncă înainte să pleci la supermarket și cumpără doar ceea ce ai pe listă.

8. Oferă-le celor dragi fix ceea ce își doresc

Dacă tu ești pasionat de conceptul zero waste, asta nu înseamnă că trebuie să faci cadou întregii familii kituri pentru un astfel de stil de viață sau cărți despre decluttering. Nu vor fi folosite și, deci, nu vor fi decât deșeuri. Deși tuturor ne plac surprizele, dacă nu vrei să fii responsabil de crearea unor deșeuri, mai bine respectă-le dorințele tuturor.

spot_img

Ultimele știri