Cotidianul: Zonele unde se poate produce curent ecologic

In Dobrogea, in Moldova, dar si in zonele de munte, viteza vantului este buna pentru producerea energiei
Statul a inceput sa finanteze proiecte de constructie de microcentrale pe baza de surse regenerabile. Autoritatile au elaborat o harta care arata unde este profitabil sa se produca energie verde si care este materia prima ce poate fi folosita. Romania s-a angajat ca pana in 2010 productia de energie electrica verde sa aiba o pondere de 30%, din totalul productiei de energie.

Potrivit specialistilor din Ministerul Mediului, in Romania exista cinci surse regenerabile prin care se poate produce energie electrica verde: vantul, soarele, apa, lemnul si apa termala.

Presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, a declarat ca Romania ar putea produce energie din resurse regenerabile mult peste necesitatile imediate si angajamentele impuse de UE, iar pana in 2020 resursele alternative ar putea fi de trei ori mai mari fata de 2005.

Potrivit directorului regional GE Energy pentru Europa de Est, Rod Christie, Romania si Polonia dispun de potentialul necesar pentru a deveni lideri regionali in domeniul energiei regenerabile, mai exact al surselor eoliene.

Potrivit hartii eoliene a Romaniei, zonele cele mai atractive pentru producerea energiei electrice pe baza de vant sunt Podisul Central Moldovenesc, Dobrogea, dar si zonele cele mai inalte ale lantului Carpatic.

„Pentru tarile UE, energia regenerabila reprezinta acum, in mod clar, un domeniu consacrat, iar noi suntem pe cale sa finalizam proiecte cu clienti din Polonia, Romania, Ungaria pentru cea mai recenta tehnologie eoliana pe care o producem, adica echipamente cu capacitate de 2,5 MW”, a adaugat directorul regional al GE Energy.

Pe de alta parte, toata partea de sud a tarii are un potential ridicat pentru producerea energiei folosind drept materie prima soarele.

„Daca s-ar folosi aceasta sursa, aproximativ 50% din volumul total de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta ar putea fi asigurate din o astfel de productie”, se precizeaza in studiul realizat de expertii Ministerului Mediului. Judetele Gorj, Braila, Dambovita, Valcea, Ialomita, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Constanta, Giurgiu, Buzau, Calarasi si Ilfov sunt cele mai profitabile zone pentru cei care vor sa faca o afacere in acest domeniu.

Totodata, potrivit studiilor efectuate de specialisti, daca s-ar utiliza ca materie prima biomasa, adica folosirea reziduurilor si a deseurilor vegetale, pentru producerea energiei electrice, productia ar putea acoperi 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararii hranei in mediul rural.

Nici hidroenergia si energia geotermala nu sunt de neglijat, sustin specialistii. Astfel 4% din totalul energiilor regenerabile din Romania reprezinta microhidrocentralele, iar 1% geotermalele.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) finanteaza investitorii privati, dar si primariile, care vor sa-si dezvolte o afacere in acest domeniu. Operatorii economici pot obtine cofinantare de la stat de aproximativ 50% din valoarea proiectului, iar autoritatile locale pana la 60% din costul total al investitiei.

Proiectele trebuie sa aiba o valoare de minimum 50.000 de lei si 20.000.000 de lei. Pana in prezent, statul a finantat un proiect de microhidrocentrala si patru proiecte pe biomasa. „Exista foarte multe solicitari de finantare depuse la AFM. In prezent, alte 14 aplicatii sunt in curs de analiza”, a declarat Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului.

Rod Christie considera ca cererea in domeniu in aceasta regiune este stimulata de legislatia UE. Acesta da drept exemplu Polonia, unde dezvoltarea tehnologiei eoliene face parte din obligatiile tarii privind aderarea la UE. Astfel, Polonia are ca obiectiv atingerea unei capacitati de 2.000 MW pana in anul 2010.

Ritmul devine tot mai rapid si aceasta evolutie nu ar fi fost posibila daca nu ar fi existat politicile UE si la fel se intampla si in Romania si Bulgaria, considera oficialul GE Energy.

Bani de la UE pentru investitii in domeniul energiei

Ministerul Economiei si Finantelor a lansat pe 10 martie Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” prin care urmeaza sa fie implementate 725,540 milioane de euro pentru cresterea eficientei energetice si securitatii furnizarii, in perioada 2007-2013.

Obiectivul acestui program vizeaza sprijinirea investitiilor companiilor industriale in instalatii si echipamente pentru reducerea consumului de energie, dar si finantarea realizarii de noi capacitati de generare de electricitate prin valorificarea resurselor regenerabile. Din suma alocata acestui program, 88% reprezinta finantare din partea Uniunii Europene (UE), adica 638,475 milioane euro, in timp ce restul de 12% (87,064 milioane de euro) reprezinta bani de la bugetul de stat sau local.

Beneficiarii pot fi companiile mari, IMM-urile, autoritatile administratiei publice locale si asociatiile pentru dezvoltarea intercomunitara, precum si operatorii de transport in domeniul gazelor naturale si energiei electrice.

Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” este singurulprogram operational care vizeaza cu preponderenta companiile private,in special IMM-urile, acestea avand posibilitatea sa beneficieze de pana la aproximativ 90% din fonduri.

Implementarea programului va fi sustinuta, intre 2007 si 2013, cu peste trei miliarde de euro, din care contributia UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala este de aproximativ 85%, adica 2,554 miliarde de euro, restul fiind acoperit din bugetul de stat si din bugetele locale.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

spot_img

Ultimele știri