Cotidianul: Vom avea un an mai racoros

Temperaturile globale de anul acesta vor fi mai scazute decit cele din 2007, gratie efectului de racire produs de curentul La Nina din Pacific.

Indoielile fata de teoria incalzirii globale au inceput din nou sa prinda glas in comunitatea academica, dupa ce secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), Michel Jarraud, a declarat pentru BBC ca La Nina s-ar putea extinde si in perioada verii. Asta ar insemna temperaturi mai joase decit cele de anul trecut.

Planeta nu va scapa insa de caldura, continua specialistii. In urmatorii cinci ani, ei prezic un nou record de temperatura ridicata. Pina acum, perioada 1998-2007 a fost cea mai calduroasa, arata OMM. De la inceputul secolului XX, temperatura medie de suprafata a crescut cu 0,74 grade Celsius.

Trendul ascendent trebuie privit pe perioade mai mari de timp, si nu in functie de fluctuatiile fiecarui an, mai subliniaza expertii. Cu atit mai mult cu cit vremea este sensibila la influenta La Nina si El Nino.

Cei doi mari curenti naturali ai Oceanului Pacific au efecte atit de mari, incit rezoneaza de jur imprejurul lumii. El Nino incalzeste planeta, cum a facut-o in 1998, cind s-a stabilit un nou record de caldura, iar La Nina o racoreste. Anul acesta, Pacificul se afla in strinsoarea puternicului La Nina, care a contribuit cu ploi torentiale in Australia si la cele mai scazute temperaturi din partile inzapezite ale Chinei. Michel Jarraud spune ca efectul sau va continua si vara aceasta, micsorind temperaturile globale cu mai putin de un grad.

Din aceasta cauza, o mica parte a oamenilor de stiinta cred ca incalzirea globala a ajuns la final si ca Pamintul s-a dovedit mai rezistent in fata gazelor de sera decit se estimase. Jarraud a insistat ca nu e vorba de asta si a precizat ca temperaturile din 2008 se vor situa destul de mult peste medie pentru acest secol.

„Cind te uiti la schimbarile de climat, nu trebuie sa te axezi pe un an anume. Trebuie sa urmaresti trendurile pe o perioada destul de lunga de timp, iar trendul temperaturii globale inca indica destul de mult incalzirea. La Nina este parte din ceea ce numim „variabilitate”. Au fost si vor fi tot timpul ani mai racorosi sau mai caldurosi, dar important este ca directia este ascendenta”, explica el.

Adam Scaife, cercetator pe schimbari de climat la Hadley Centre din Exeter, Marea Britanie, spune ca estimarile sale pentru 2008 arata circa 0,4 grade Celsius peste media din 1961-1990 si o cifra mult mai ridicata decit in perioadele timpurii ale secolului XX.

„Ce s-a intimplat acum a fost ca La Nina a venit si a micsorat usor temperaturile, insa aceste schimbari sint foarte mici si sintem siguri ca, in citiva ani, recordul de temperatura din 1998 va fi doborit atunci cind se vor sfirsi efectele La Nina”, estimeaza Scaife.

spot_img

Ultimele știri