Oamenii de știința din Chicago au calculat ca viața poate supraviețui pe o planeta timp de miliarde de ani fara o stea care sa furnizeze o sursa directa de caldura. Potrivit studiului astrofizicienilor Dorian Abbot și Eric Switzer de la Universitatea Chicago, caldura ar veni din descarcarea elementelor radioactive in nucleul planetei.
Caldura aceasta ar fi suficienta pentru a ține oceanele lichide, sub o patura groasa de gheața care ar acoperi suprafața planetei. Stratul de gheața ar face suprafața de nelocuit, insa viața marina ar prospera pentru mult timp.
Oamenii de știința și-au denumit descoperirea drept o planeta "lup de stepa", intrucat ei spun ca viața de acolo ar exista precum "un lup singuratic care se plimba intr-o stepa galactica".
Cercetatorii nu au dorit insa sa speculeze ce fel de viața ar putea fi descoperita pe o astfel de planeta, dar au precizat ca probabil ar fi microscopica.
Studiul s-a concentrat asupra planetelor cu masa de 0,1 – 10 ori mai mare decat a Terrei și cu caracteristici similare.
Fenomenul unei planete fara soare apare cand aceasta este impinsa de pe orbita, atunci cand stelele care trec prin apropiere sau alte planete produc forțe gravitaționale extreme.
Citeste articolul integral pe cotidianul.ro