Cotidianul: Top 5 cele mai scarboase creaturi

Parazitii care se substituie limbilor pestilor si pestii cu trei inimi care stranuta sunt doua dintre speciile din topul celor mai inestetice creatii ale naturii.

Desi natura isi iubeste in mod egal toti copiii, oamenilor li se taie instantaneu pofta de mancare cand isi arunca ochii asupra creaturilor incluse de PopSci.com intr-un top al urateniei.

Pestii gelatinosi

Pestii gelatinosi (Blob Fish) traiesc in apele adanci din largul coastelor australiene si tasmaniene, iar structura corpurilor lor le permite sa pluteasca in apa fara sa aiba nevoie sa inoate, pe cand ceilalti pesti sunt dotati cu vezici inotatoare. Din acest motiv, ei nu fac altceva decat sa se lase purtati de curentii acvatici, hranindu-se cu alimentele care se intampla sa le iasa in cale.

Parazitii cu rol de limbi

Uneori, parazitii care trag foloase de pe urma gazdelor ajung sa fie ei insisi folositi de catre acestea.

Un crustaceu din ordinul Isopodelor, cunoscut sub porecla de “paduche de limba”, are obiceiul de a se infiltra in interiorul pestilor prin branhiile acestora, pentru ca ulterior sa le devoreze limbile, cu scopul de a ajunge la arterele care le vascularizeaza. Deoarece parazitii se ataseaza de cioturile ramase pentru a se hrani cu sange, pestii au posibilitatea sa ii foloseasca pe post de limbi.

Pestii care stranuta

Pestii din clasa Myxini au corpuri fusiforme de culoare roz, care secreta o substanta lipicioasa. Ei sunt singurele animale care au craniu, dar nu si coloana vertebrala. Mai mult, au trei inimi, dar in schimb nu beneficiaza de maxilare sau de ochi. In meniul lor se afla pesti morti sau pe moarte, dar si nevertebrate marine. De asemenea, pot stranuta, improscand aceeasi substanta lipicioasa.

Calugaritele ucigase

Mantis religiosa, cunoscuta in popor sub denumirea de “calugarita”, este o insecta carnivora cunoscuta pentru prostul obicei al femelelor din specie de a-si devora partenerii dupa imperechere. Ele au nevoie de nutrienti pentru a-si duce cat mai repede sarcina la bun sfarsit, iar partenerii lor sunt pur si simplu cea mai la indemana masa bogata in proteine. In unele cazuri, femelele isi decapiteaza amantii chiar in timpul imperecherii, insa asta nu-i impiedica cu nimic sa-si duca misiunea pana la capat. Spre deosebire de mamifere, insectele pot supravietui minute bune dupa ce au ramas fara capete.

Teniile

Teniile cresc si traiesc in intestinele unei gazde, iar oamenii se pot alege cu parazitul in urma consumului de carne neindeajuns fiarta sau a unor alimente contaminate cu fecalele unui animal infectat. Ouale de tenie care patrund in organismul uman genereaza ulterior larve care se lipesc de peretii intestinali, ajungand in cele din urma la dimensiuni de pana la 15 metri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri