Cotidianul: SUA vor proteja “cea mai intinsa zona marina din lume”

Statele Unite vor delimita 500.000 de kilometri patrati de apa sarata, unde mineritul si pescuitul comercial vor fi interzise. Zona este foarte bogata in biodiversitate si include si Groapa Marianelor, cea mai adanca portiune de ocean de pe planeta.

Presedintele George W. Bush a anuntat masura de a pune sub protectie o suprafata marina de 500.000 de kilometri patrati in cadrul unei cuvantari tinute marti in Washington, informeaza BBC.

Cu toate acestea, desi au salutat initiativa, activistii de mediu au avertizat ca fara stavilirea schimbarilor de climat celelalte masuri nu-si prea au rostul.

Zona protejata include cateva dintre insulele cele mai indepartate de marile centre locuite de oameni, care nu s-au infruntat pana acum cu pescuitul excesiv ce se face simtit in mai toate oceanele. Totodata, ele cuprind unele dintre locurile cele mai diverse din punct de vedere biologic de pe planeta, vulcani submarini, rasuflatori hidrotermale pe fundul marii sau bazine de sulf considerate unice pe Pamant.

Masura administratiei Bush implica stabilirea a trei “monumente nationale” in jurul unor diferite teritorii americane din Oceanul Pacific.

Impreuna, ele cuprind Groapa Marianelor, vulcanii submarini intinsi de-a lungul Insulelor Mariane, la sud de Japonia si la nord de Papua Noua Guinee, recifele de corali dimprejurul celor mai nordice insule Mariane, alaturi de inca opt insule si atoli de corali.

Grupul Marianelor mai include insule precum Saipan si Tinian, care au jucat un rol important in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, sau Guam, care este inca o mare baza americana. Intr-un alt loc ce se va bucura de protectie, Atolul Johnston, se depozitau odinioara arme chimice.

Groapa Marianelor, care are o adancime de circa 11 kilometri, si lantul de vulcani si rasuflatori vor fi protejate impotriva exploatarii unor minerale. Suprafetele acoperite cu corali se vor bucura la randul lor de interzicerea pescuitului comercial la mai mult de 50 de mile marine departare de tarm.

Consilierul pe mediu James Connaughton a precizat ca monumentele nationale vor fi stabilite astfel incat “sa respecte in intregime securitatea nationala a tarii noastre, asigurand libera navigatie pentru toate navele, potrivit dreptului international, si astfel incat fortele noastre militare sa ramana tot timpul pregatite si mobile pe tot globul”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri