Romania are nevoie de un nou depozit de deseuri radioactive pana in 2015, care va fi construit in localitatea Saligny.
Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) sustin ca Romania are nevoie de inca un depozit pentru deseurile radioactive de activitate joasa si medie produse la centrala de la Cernavoda.
“Vrem sa construim un depozit de suprafata in localitatea Saligny, judetul Constanta, pentru depozitarea deseurilor radioactive din materiale textile, uleiuri, rasini, piese metalice si materiale plastice cu izotopi de carbon si tritiu. Aici vor fi depozitate doar deseurile radioactive produse din cele patru unitati ale centralei de la Cernavoda care vor fi functionale in 2015. De aceea este necesar sa apara in acelasi an”, a declarat pentru Cotidianul Gheorghe Ionita, presedinte ANDRAD.
In prezent, tara noastra dispune de un singur depozit de deseuri radioactive, la Baita-Bihor, care este folosit din anul 1985.
Acest depozit este construit intr-o roca, iar capacitatea totala a acestuia este de 5.000 de metri cubi.
Potrivit lui Gheorghe Ionita, pana in anul 2050, ANDRAD vrea sa construiasca un alt depozit de o capacitate de 600-800 de metri adancime, unde va fi depozitat tot combustibilul uzat de la Cernavoda. Cele doua depozite care ar trebui sa apara se afla in prezent in stadiul de proiect, intentia agentiei fiind de a accesa fonduri PHARE.
Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive mai are doua proiecte date spre aprobare pentru obtinerea unor finantari europene. Cele doua proiecte ar trebui sa aduca Romaniei sprijin financiar pentru dezvoltarea unei noi statii de tratare, dar si pentru modernizarea depozitului national de deseuri radioactive de la Baita-Bihor.