Agricultorii romani forteaza cresterea fructelor si legumelor ca sa faca fata concurentei produselor din import si folosesc substante chimice indeosebi la cultivarea rosiilor.
"Din dorinta de a castiga bani rapid, producatorii folosesc tot felul de substante si tehnici ca tomatele sa se coaca urgent. Astfel de substante folosite in exces, dupa ureche, fac mai mult rau legumelor, care isi pierd din calitatile nutritive", declara un specialist, cercetator stiintific in cadrul Statiunii de Cercetare Experimentala din Buzau, relateaza realitatea.net.
Unii cercetatori sustin insa ca o repetare a dozei administrate poate fi toxica. "Sunt producatori care folosesc produse chimice interzise. Stimulatorii de fructificare au efect toxic prin doza si efect cumulativ, prin repetarea dozei", a explicat cercetatorul legumicol Floarea Burniche.
Potrivit Vioricai Lagunovschi, conferentiar doctor la Facultatea de Horticultura, oamenii nu pot sa recunoasca cu ochiul liber care sunt rosiile tratate si care nu, insa a spus ca ar trebui sa ne ferim de cele mai colorate si mai tari. "Legumele sunt mai intens colorate si mai tari, iar cand se sectioneaza sunt zone verzi care demonstreaza clar ca a fost copt mai repede", a explicat Lagunovschi.