Un bine-cunoscut ziar românesc din Montreal spune că ceea ce face statul român cu exploatarea minieră de la Roșia Montană nu este altceva decât o "sfidare a justiției, istoriei și a opiniei publice".
Publicația "Accent" din Montreal face o analiză amănunțită a uneia dintre cele mai veroase afaceri din România ultimilor 20 de ani – extragerea aurului și argintului de la Roșia Montană.
Ziarista Simona Pogonat descrie în acest ziar al diasporei mecanismele prin care Guvernul României, mai exact actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a urgentat în ultimele săptămâni formalitățile pentru ca firma Roșia Montană Gold Corporation să poată începe extracția prețioaselor zăcăminte din solul românesc. În articol se mai vorbește și despre impresionantele cantități de minereu prețios care vor extrase de canadienii de la RMGC, dar mai ales despre marile probleme de poluare a mediului înconjurător care vor apărea la Roșia Montană, odată cu începerea exploatării miniere.
"Aprobarea descărcării de sarcină arheologică este penultimul pas înaintea transformării zonei în exploatare minieră. Dacă obține și avizul de mediu, compania RMGC ar urma să extragă de la Roșia Montană circa 314 tone de aur și 1.400 tone de argint. Prețul acestor exploatări este însă unul foarte mare. Cei patru munți din jurul Roșiei Montane – Cârnic, Cetate, Orlea și Jig – vor fi măcinați centimetru cu centimetru și trecuți prin băi de cianură. După extragerea aurului, nămolul rezultat, impregnat cu cianuri, va fi depozitat într-un lac de circa 300 ha", se arată în publicația de peste Ocean.
Citeste mai mult pe cotidianul.ro