Seismologii romani spun ca, in urmatorii 3-4 ani, in tara noastra nu se vor produce cutremure de peste 7 grade pe scara Richter.
Pe o harta de hazard seismic a Europei, aflata la Institutul de Fizica Pamantului, Romania se afla in zona cea mai expusa la cutremure devastatoare. Harta a fost realizata acum doi ani de specialisti din toate tarile europene. Expertii au indicat cu rosu intens zonele unde activitatea seismologica este intensa si deasa.
Cu cat culoarea se apropie mai mult de galben, cu atat cutremurele sunt mai rare si au intensitatea tot mai mica. Astfel, documentul arata ca zona de culoare rosu-inchis este reprezentata de tarile Italia, Bulgaria, Turcia, Cipru si Grecia, unde intregul lor teritoriu este expus la cutremure devastatoare.
In cazul Romaniei, se observa ca cele mai rosii, deci cele mai riscante zone, sunt cele din sud-estul tarii, unde cutremurele sunt mai dese si de intensitatea mai mare.
Intrebat daca Romania poate fi afectata de pe urma cutremurului produs in Italia, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a raspuns ca “sistemul tectonic din jurul partii centrale a Europei e complet rupt sau diferit de ce e in Romania. Acolo sunt alte structuri geologice. Deocamdata nu se pune problema unui cutremur catastrofal. Mici pot sa fie si maine. Un cutremur peste 7 grade pe scara Richter poate sa dea necazuri Romaniei, insa nu vom avea asa ceva in urmatorii 3-4 ani”.
Potrivit unui alt studiu, realizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), peste un milion de romani sunt in pericol in cazul producerii unui cutremur devastator. In Bucuresti, numarul cladirilor incadrate in clasa intai de risc seismic este de cateva sute, multe dintre ele fiind blocuri de locuinte.
Seismologul Marmureanu ne-a explicat ca, in caz de cutremur, populatia poate fi anuntata inainte cu doar 25-35 de secunde ca acesta sa se produca. “Mai repede nu se poate. In prezent se fac studii pentru a vedea daca putem gasi o metoda prin care sa anuntam mai repede”, ne-a explicat Marmureanu.
793 de cladiri de locuit din Romania, expertizate seismic de Ministerul Dezvoltarii, ar putea sa cada in cazul unui cutremur devastator. In Bucuresti sunt cele mai multe. Astfel, specialisti din cadrul Ministerului Dezvoltarii au expertizat in Capitala, pana in prezent, 126 de cladiri care reprezinta “pericol public” (adica pot sa cada oricand) si alte 392 care au gradul I de risc seismic (care, potrivit seismologilor, ar putea cadea la un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter). Totodata, alte 269 de cladiri au fost incadrate la gradul II de risc seismic.
Dupa Capitala, pe locul 2 in topul judetelor cu cele mai multe cladiri expertizate seismic se afla judetul Iasi, unde s-au identificat 264 de cladiri de locuit, din care 100 au gradul I de risc seismic, adica s-ar putea prabusi in cazul unui cutremur devastator. Locul al III-lea este ocupat de judetul Galati, unde 61, din cele 115 imobile expertizate, ar putea sa cada.