Cotidianul: Referendum pentru extragerea aurului din Rosia Montana

Primarul localitatii Rosia Montana, Eugen Furdui, a demarat o campanie de strangere de semnaturi pentru consultarea cetatenilor in legatura cu realizarea proiectului minier din localitate.

Initiativa vine ca urmare a sugestiei facute edilului din Rosia Montana de catre ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, cu ocazia unei discutii publice organizate la inceputul lunii aprilie pe tema oportunitatilor de afaceri din judetul Alba.

Ministrul Nemirschi i-a sugerat atunci primarului Furdui organizarea unui referendum prin care sa se solicite opinia comunitatii cu privire la reinceperea activitatii de minerit din zona Rosia Montana. “Organizarea unui referendum implica o serie de costuri ridicate si un consum de timp pe care nu ni le permitem”, a afirmat Eugen Furdui. Cu toate acestea, primarul ne-a declarat ca a acceptat sa faca referendum. “Ce vom face este sa strangem semnaturi din partea oamenilor, pe care le vom transmite apoi Ministerului Mediului.

In contextul crizei economice, situatia din zona a devenit disperata, somajul depaseste 80%. Sper ca, astfel, autoritatile de la Bucuresti isi vor da seama ca este nevoie de masuri urgente”, subliniaza primarul.

Cele doua aspecte asupra carora cetatenii sunt invitati sa se pronunte prin semnatura sunt: reluarea sedintelor Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) si aprobarea proiectului minier de la Rosia, atata timp cat acesta respecta legislatia interna si internationala de protectia mediului.

CAT are rolul de a analiza Raportul realizat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) privind impactul proiectului de minerit asupra mediului. Strangerea de semnaturi se va face cu precadere in comuna Rosia Montana, dar si in localitatile invecinate: Abrud, Campeni, Bucium, Baia de Aries si Zlatna. Actiunea va fi sprijinita si de organizatii neguvernamentale locale.

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a concesionat un important zacamant de aur din apropierea localitatii Rosia Montana, unde vrea sa implementeze un proiect de exploatare miniera. Statul a inceput, in 2006, o evaluare pentru a stabili ce impact va avea acest proiect asupra mediului. Numai ca, la inceputul anului 2008, Ministrul Mediului de la acea vreme, Attila Korodi, a decis sa suspende evaluarea, decizie care a sistat continuarea proiectului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri