La doua ore dupa ce au fost expusi unei surse puternice de caldura, carasii aurii au manifestat semne de teama si precautie, indicatoare ale durerii
O echipa norvegiano-americana de oameni de stiinta a oferit un raspuns afirmativ la intrebarea care i-a macinat pe cercetatori si pescari timp de zeci de ani: simt pestii durere? Se constatase de ceva vreme ca animalele reactioneaza la lovituri, insa unii experti au sustinut ca este vorba doar de reflexe, nu de senzatia de durere.
Experimentul care a pus punct dezbaterii a implicat expunerea unor carasi aurii la o sursa de caldura suficient de puternica pentru a produce durere. Inainte de asta, jumatate dintre pesti fusesera injectati cu morfina, o substanta care inabusa durerea, informeaza telegraph.co.uk.
Doua ore mai tarziu, la pestii care nu fusesera injectati cu morfina, ci cu o solutie salina inactiva, au putut fi observate semne de frica si precautie, cercetatorii concluzionand ca acestia au trecut printr-o experienta neplacuta, care le-a ramas intiparita in minte.
In cadrul experimentului, pestii au fost imbracati in niste jachete miniaturale care contineau rezistoare din folie metalica, de genul celor folosite in industria aeronautica pentru a mentine uscate cablurile si componentele electrice. Rezistoarele au fost limitate la temperatura de 50 de grade Celsius, pentru a nu permite ranirea pestilor.
Pestii din ambele grupuri au manifestat reactii similare cand rezistoarele au atins temperatura de 38 de grade Celsius, incercand sa se elibereze de dispozitivele in care erau incotosmanati. In clipa in care acest comportament a fost observat, caldura a fost oprita.
Diferenta dintre cele doua grupuri a iesit la iveala abia mai tarziu, cand pestii au fost lasati liberi in acvariile lor. Doua ore mai tarziu, majoritatea pestilor carora nu le fusese administrata morfina au aratat semne de frica, unul dintre ele fiind lipsa de activitate. De cealalta parte, pestii carora le-a fost inhibata durerea au ramas la fel de energici ca inainte de efectuarea testului.