Secretarul de stat Dan Carlan a anuntat, miercuri, la Iasi, ca Directia Apelor Prut este prima din tara care a depus un pachet de proiecte pe axa 5 a Programului Operational Sectorial de Mediu, pe aceasta sursa de finantare fiind disponibile 250 milioane de euro, trasmite corespondentul NewsIn.
Reprezentantul Ministerului Mediului a declarat ca, printre obiectivele proiectelor, se numara reducerea riscului de inundatii in bazinul hidrografic Prut – Barlad si protejarea populatiei de efectele acestora.
"DAP se afla in pozitia de prim sosit, iar primul sosit este si primul servit, conform procedurilor. Proiectul va intra intr-o analiza preliminara la Bruxelles si va primi avizul final in septembrie sau octombrie dupa ce guvernul va elabora strategia nationala de prevenire a inundatiilor", a declarat secretarul de stat Dan Carlan, in conferinta de presa.
Directorul DAP, Corneliu Cretu, a explicat ca a fost intocmit un master plan pentru reducerea riscului de inundatii in bazinul Prut – Barlad, iar intr-o prima etapa au fost depuse opt proiecte in valoare de 42 milioane euro.
Publicitate
"Co-finantarea, de 8,5 milioane euro, va fi asigurata de Administratia Nationala ‘Apele Romane’ si bugetul de stat", a spus directorul DAP.
Acesta a adaugat ca se vor realiza atat acumulari nepermanente, poldere, regularizari, indiguiri, redimensionari de nod hidrotehnic, dar si un sistem integrat pentru suport decizional in bazine hidrotehnice si actualizare de date pentru realizarea hartilor de harzard, risc si inundabilitate. Potrivit lui Cretu, lucrarile se vor realiza pe raza unor localitati precum Iasi, Podu Iloaie, Targu Frumos, Barnova sau Chiperesti.
"Master planul este facut pentru perioada 2009 – 2019 si are o valoare totala de 295 milioane de euro, pana-n 2013 urmand a fi atrase 135 milioane de euro", a completat secretarul de stat Dan Carlan, adaugand ca master planul contine in total peste 80 de proiecte.
Proiectele depuse pe axa prioritara 5 a POS Mediu "Sector protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere" au ca scop protejarea populatiei si a bunurilor materiale de efectele inundatiilor. Zonele de interventie financiara vor fi selectate in concordanta cu strategia nationala in domeniu, precum si in baza unor analize de risc. Pe aceasta axa sunt disponibile 250 milioane de euro, iar autoritatile eligibile sunt cele 11 administratii bazinale din tara.