Aducerea la suprafata pe teritoriul Chinei a unor fosile vechi de 220 de milioane de ani a rezolvat misterul carapacei cu care sunt dotate in zilele noastre broastele testoase. Ramasitele stravechi reprezinta primele dovezi detinute de paleontologi referitoare la o specie de testoase aflate in plin proces de evolutie a carapacei.
Potrivit publicatiei ,,Nature’’, vanatorii de fosile din China au scos la iveala ramasite a trei testoase extrem de intacte, descoperite anul trecut in provincia Guizhou. Fiecare dintre acestea poseda caracteristici care nu au mai fost reperate pana acum la aceasta specie: dinti, respectiv o carapace dorsala incompleta.
Numita Odontochelys semistestacea, specia de broasca testoasa, cea mai primitiva dintre cele cunoscute pana acum, arata ca aceste animale nu aveau carapace pe spate la inceputul evolutiei.
Pe burta aveau o carapace comparabila cu cea a testoaselor din zilele noastre. Carapacea completa a testoaselor a aparut abia in vremea dinozaurilor. Inaintea descoperirii din China, cea mai veche fosila a fost scoasa din pamant in Germania si dateaza de acum 210 milioane de ani.
Studiul fosilei din Chia confirma teoria conform careia carapacea s-ar fi format pornind de la coloana vertebrala si de la coaste mai degraba decat de la piele, cum s-a intamplat in cazul crocodililor, declara Xiao-Chun Wu, cercetator in cadrul muzeului Canadian Museum of Nature din Ottawa. Evolutia de-a lungul milioanelor de ani este asemanatoare cu cea care se produce la puii de testoase de azi, la care coloana vertebrala si coastele se dezvolta, formand in cele din urma o carapace.
Cercetarile suplimentare au mai aratat ca Odontochelys era, de asemenea, un animal acvatic. Carapacea de pe burta avea rolul de a apara broasca de pradatori in timpul inotului.