Cartierul Recea a fost construit pentru 125 de familii. Casele au costat intre 35.000 si 55.000 de euro, iar despagubirile au ajuns si la 200.000 de euro de proprietar.
Compania Rosia Montana Gold Corporation a inaugurat miercuri cartierul rezidential Recea, din Alba Iulia, construit pentru cele 125 de familii care au fost de acord cu stramutarea si inceperea noului proiect minier. Complexul se intinde pe o suprafata de 24 de hectare, a inceput in 2007 si a costat 32 de milioane de dolari, potrivit reprezentantilor companiei.
Deocamdata, doar 80 de familii beneficiare au primit cheile locuintelor, urmand ca in perioada urmatoare sa se mute si restul de 45. O parte din casele construite pentru locuitorii din Rosia Montana sunt doar cu un singur nivel si au fost evaluate la aproximativ 35.000 de euro, iar altele sunt pe doua niveluri si au costat 55.000 de euro, iar banii au fost scazuti din despagubirile negociate cu compania.
Ioan Toderas Petru, unul dintre proprietari, a spus ca „pentru aceasta casa noua cu trei dormitoare, un living, o bucatarie, doua bai si subsol am platit 55.000 de euro, iar pentru ce am avut la Rosia am luat 8 miliarde de lei vechi (adica aproape 200.000 de euro – n.r.).
Sunt pensionar si aici, in casa asta, o sa locuiasca copiii mei“, explica Petru, proaspat locuitor al cartierului Recea. Locuitorii noului cartier sustin ca au pus si alte conditii pentru a pleca din Rosia Montana, in afara de bani, cum ar fi angajarea unuia dintre copii la inceperea proiectului, iar cei mai in varsta „sa ii ajute sa-si reia cursul vietii“.
Eugen Furdui, primarul localitatii Rosia Montana, spune ca ar fi preferat ca prima inaugurare de locuinte sa se faca in comuna Piatra Alba, situata mai aproape de exploatare, acolo unde compania a anuntat ca va investi aproape 80 de milioane de dolari in viitor in constructia de noi case. Potrivit lui Dragos Tanase, directorul companiei Rosia Montana, la Piatra Alba exista deja 180 de familii care si-au dat acordul de stramutare si acolo s-ar putea construi si pana la 400 de case, dar vor exista si alti doritori. Mai mult, ei au in proiect si constructia unei primarii, a unei scoli, a unui dispensar si a altor cladiri de utilitate publica acolo.
Cat despre viitorul localitatii Rosia Montana, Tanase sustine ca va deveni o comuna europeana cu monumente istorice, unde localnicii vor avea un loc de munca in cazul in care proiectul va fi aprobat de Ministerul Mediului. „O sa-i ajutam pe oameni sa-si gaseasca un loc de munca, transportul copiilor la scoala o sa fie asigurat, o sa-i inregistram la medic de familie si o sa-i ajutam sa-si reia cursul vietii. Noi vrem sa investim in Rosia Montana 4 miliarde de dolari si stam pe mine de aur care valoreaza 7,5 miliarde de dolari“, a spus Tanase.