Oamenii de stiinta mai planuiesc sa repopuleze Terra cu mamuti lanosi, tigri tasmanieni si pasari dodo.Pe masura ce oamenii de stiinta reusesc sa dezlege tot mai in profunzime codurile genetice ale unor specii disparute, perspectiva readucerii acestora la viata devine din ce in ce mai plauzibila.
Desi in prezent nu este posibila construirea unei creaturi pornind de la secventa genomica stocata in memoria unui calculator (prin reconstituirea codului genetic al unei specii, ca intr-un joc Lego cu fragmente de ADN), biologul Stephan Schuster de la Universitatea de Stat Pennsylvania crede ca in viitor procedeul va deveni realitate.
Schuster face parte din echipa de oameni de stiinta care, in noiembrie 2008, au anuntat cartografierea aproape completa a codului genetic al mamutilor lanosi.
“Descifrarea genomului mamutilor va duce, in teorie, la reinvierea acestora, prin introducerea secventelor ADN ale gigantilor Epocii de Gheata in genomul elefantilor din prezent”, declarase Schuster atunci.
In plus, pe langa varianta sintetizarii de la zero a genomului unei specii disparute, mai exista cea in care oamenii de stiinta sa plece de la ADN-ul unei specii in viata inrudite, pe care sa-l modifice treptat pentru a-l transforma in cel al speciei pe care doresc sa o readuca la viata.
Indiferent de calea pe care o vor urma cercetatorii, NewScientist.com a identificat, in afara de mamutul lanos, zece specii care ar putea fi reinviate in viitor. Printre acestea se numara tigrul cu dinti sabie, pasarea dodo, tigrul tasmanian si chiar omul de Neanderthal.
Pentru ca o specie sa devina candidata la reinviere, oamenii de stiinta trebuie sa puna mana pe o secventa genomica integrala a ei, insa problema este ca moartea unei creaturi aduce cu sine alterarea ADN-ului. Exista insa si exceptii, in cazul exemplarelor care si-au gasit sfarsitul in zone inghetate, intunecate sau foarte uscate. Informatia genetica nu poate supravietui mai mult de un milion de ani nici in conditii ideale, astfel ca nu se poate spera la reinvierea dinozaurilor. “Merita studiate cu adevarat doar exemplarele mai tinere de 100.000 de ani ale diferitelor specii”, subliniaza Schuster.
Prima versiune a ADN-ului omului de Neanderhal va fi publicata in 2009, estimeaza cercetatorii, iar descrierea lui cu o precizie ridicata va mai dura inca doi ani, scrie stiintaazi.ro . In urma acestor pasi, cercetatorii vor putea citi in codul genetic al oamenilor de Neanderthal aspectul acestei specii, precum si conditiile in care era predispusa sa traiasca.
Totodata, oamenii de stiinta ar putea, in principiu, sa readuca la viata omul de Neanderthal, odata ce ii cartografiaza ADN-ul, iar in acest sens s-ar sluji de o mama-surogat din specia Homo sapiens.
Repopularea Terrei cu o specie disparuta de oameni ar starni insa cu siguranta controverse de natura etica, subliniaza unii cercetatori. “Ideea reinvierii omului de Neanderthal mi se pare atat de ridicola, incat orice speculatie pe marginea mamelor-surogat mi se pare inutila”, a declarat Svante Paabo de la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutionista din Leipzig, Germania, citat de NewScientist.com.
Potrivit cercetatorilor, prima specie disparuta care va fi readusa la viata va fi probabil una care este astazi in viata, iar gorilele sunt candidati fruntasi in acest sens. Oamenii de stiinta congeleaza mostre de tesut ale speciilor pe cale de disparitie, cu speranta ca tehnologia din viitor va permite clonarea acestora, cu ajutorul unor specii-surogat inrudite (in cazul gorilelor, se va apela la cimpanzei).