Ministrul Mediului vrea sa treaca plajele in administrarea primariilor pe timpul verii. In plus, acesta va sustine proiectul de construire a soselei de coasta din Constanta.
Primariile ar putea gestiona plajele in sezonul estival. „O sa discut cu premierul Emil Boc si cu ministrul Turismului, Elena Udrea. Exista varianta ca plajele sa se dea in administrare temporara, pe timpul sezonului, catre primariile care au statiuni declarate, deci unde se face turism doua-trei luni – in Mamaia, Eforie, Neptun, Olimp si Costinesti -, unde sunt plaje turistice pentru ca acolo primaria aproba Planul Urbanistic Zonal, ce se pune si cum se pune pe plaja. Deci, automat poate verifica daca operatorul respecta normele de urbanism“, a explicat, intr-un interviu pentru Cotidianul, Nicolae Nemirschi. Principalul beneficiar, in acest caz, ar fi primarul Constantei, Radu Mazare.
Totodata, Nemirschi sustine ca procedura de inchiriere a plajelor din 2006 a fost „o nebunie“.
„S-au inchiriat plajele la firme care nu aveau nici o legatura cu turismul, iar acestea au subinchiriat, astfel ca operatorii hotelieri au ajuns sa inchirieze plaja de la a cincea mana. A fost o nebunie in 2006, cand Ministerul Mediului a dat plajele cum a vrut, iar hotelierii au trebuit sa se duca sa subinchirieze“, sustine Nicolae Nemirschi.
Totodata, acesta a anuntat ca va sustine si alt proiect al primarului Radu Mazare, cel de construire a soselei de coasta, si care a fost blocat timp de aproximativ patru ani de fostii ministri ai Mediului Sulfina Barbu si Attila Korodi. „Acolo s-a facut un studiu de fezabilitate, a existat o aplicatie pentru o finantare din fonduri PHARE in valoare de sapte milioane de euro nerambursabili, bani care s-au pierdut. Eu voi sustine constructia soselei de coasta“, a precizat ministrul.
Soseaua ar urma sa lege partea de nord a orasului Constanta cu cea de sud. Ministrul sustine ca aceasta sosea ar putea fi realizata pe motiv ca este strans legata de programul de stopare a eroziunii falezelor si a litoralului. „Ca sa poti sa faci consolidare de faleza, ai nevoie de un drum tehnologic, de acces, pe care sa mearga basculantele cu pietris. Conform documentatiilor de la Apele Romane, aprobate deja de toti factorii decizionali, acest drum trece exact pe unde ar trebui sa treaca soseaua de coasta. El va avea 5,5 kilometri“, a mai adaugat Nemirschi.