Cotidianul: Misterul ornitorincului, descifrat genetic

Rezultatele de laborator confirma pentru prima data ceea ce sugereaza infatisarea bizarului animal: in genomul sau se imbina trasaturi specifice pasarilor, reptilelor si mamiferelor.

Decodarea codului genetic al ornitorincului le-a permis cercetatorilor nu doar sa faca lumina in felul in care evolutia a modelat ciudatul mamifer care se inmulteste prin oua, ci si sa inteleaga mai bine procesul prin care specia umana a luat fiinta. Asta deoarece omul si animalul australian impartasesc un stramos comun. In urma experimentului, in care o femela pe nume Glennie a fost luata la puricat la nivel cromozomial, echipa de peste o suta de oameni de stiinta care se afla in spatele studiului a descoperit ca ornitorincul impartaseste 82% din structura sa genetica cu omul, soarecele, cainele, oposumul si gaina.

In plus, s-a stabilit ca genomul animalului insumeaza 18.500 de gene, adica doua treimi din numarul de gene din care sunt compusi oamenii, dupa cum informeaza Times Online.

Ornitorincul a fost ales pentru a-i fi desenata harta genetica dintr-un numar mai mare de specii, a explicat pentru BBC dr. Chris Ponting de la Universitatea Oxford: „Este unul dintre cele cateva mamifere pe care le-am fi putut alege pentru acest experiment. A iesit invingator deoarece toata lumea si-a manifestat curiozitatea in privinta caracteristicilor sale neobisnuite”. Animalul a fost privit ca o ciudatenie inca de la descoperirea sa, pe continentul australian, in secolul al XIX-lea. Cand primele specimene au fost trimise spre cercetare in Europa, oamenii de stiinta de atunci au crezut chiar ca au de-a face cu o farsa. „Are o infatisare ciudata deoarece este un amestec intre ciocul unei rate, ochii unei cartite, ouale unei reptile si coada unui castor”, a mai adaugat Ponting. Mai mult, produce venin precum unele reptile, este invelit in blana si isi hraneste puii cu lapte.

„Ceea ce este unic la ornitorinc este faptul ca a pastrat o suprapunere de caracteristici specifice unor clase de vertebrate diferite, in vreme ce mamiferele de mai tarziu si-au pierdut trasaturile de reptile”, a subliniat si coordonatorul proiectului, geneticianul Wesley C. Warren, de la Universitatea Washington, citat de „New York Times”.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri