Cotidianul: Masacru piscicol in lacul Pantelimon

Zeci de pesti morti zac de o luna pe tarm ori plutesc pe apa. Concesionarul lacului se chinuieste sa gaseasca un vinovat, insa autoritatile paseaza responsabilitatea de la una la alta. In timp ce cadavrele au devenit focare de infectie, Apele Romane spun ca „este vorba de o activitate piscicola desfasurata necorespunzator“.

In apa si pe malul lacului Pantelimon, de pe Soseaua Garii Catelu, zeci de pesti zac morti de mai bine de o luna. Pe o raza de aproape 500 de metri, se vad 50 de pesti morti, raspanditi in apa si pe malul lacului. Desi hoiturile pot fi vazute de orice trecator, nimeni nu sesizeaza Garda de Mediu sau Apele Romane.

Mai mult, pescarii si copiii se opresc si privesc usor admirativ la marimea pestilor, care ajunge si la 60 de centimetri. Miercuri, copiii se jucau cu pestii morti, radeau si isi faceau poze langa ei, desi cadavrele raspandeau un miros greu de respirat si erau pline de viermi. Mai multi pescari si trecatori ne-au spus ca „au fost mai multi, dar i-au mancat cainii. Miros urat, dar nu avem ce face“.

Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB) sustine ca „lacul nu apartine de noi si este in administrarea Apelor Romane“. Administratia Nationala Apele Romane a transmis, la randul ei, ca lacul apartine de Primaria Pantelimon si ca apa nu este poluata. „Nu se pune problema ca apa sa fie poluata, iar pestii nu prezinta un pericol pentru populatie, fiind vorba de o activitate piscicola desfasurata necorespunzator“, ne-au declarat reprezentantii Apelor Romane.

Contactat telefonic, concesionarul lacului, Caju Voicu, asociat al firmei SC CARMA SRL, ne-a declarat: „Cunosc aceasta problema. Este o actiune de braconaj si nu reusesc sa-i prind pe hoti. Braconierii activeaza de mai multe luni, cu plase din filament si curent electric. Chiar azi-noapte am gasit o plasa din filament de 1.500 de metri“.

Intrebat daca a fost sesizat sau stie despre acest caz, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat: „Nu am fost anuntati, o sa verificam. Noi ne ocupam de prinderea braconierilor. Concesionarul ar trebui sa ne anunte atunci cand il prinde pe braconier in fapt, sa curete lacul si sa adune pestii morti de pe mal“.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri