Cotidianul: Inundatii ajutate de poluarea riurilor

Hidrologii anunta precipitatii extreme in urmatoarele doua luni. Insa multe zone din tara risca sa fie inundate din cauza deseurilor aruncate in riuri.

Inspectorii din cadrul Ministerului Mediului au inceput sa controleze daca cursurile riurilor sint blocate de deseuri, pentru a diminua eventualele inundatii preconizate pentru lunile martie si aprilie. „Autoritatile locale au avut obligatia sa identifice si sa inlature deseurile de pe riuri pina pe 15 februarie. Acum am trimis inspectorii din cadrul ministerului pentru a verifica daca si-au facut treaba”, a declarat Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului. Primele zone vizate sint cele considerate „critice” de catre autoritati.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures au descoperit deseuri lemnoase pe malurile mai multor riuri din judet care ar putea provoca blocaje si iesirea riurilor din matca in cazul unor ploi abundente. Astfel, pe malurile si in albiile riurilor Cisla, Vaser si Viseu, localnicii depoziteaza deseuri din material lemnos.

„In zona oraselor Viseu de Sus si Borsa, specialistii au constatat ca localnicii depoziteaza deseuri din material lemnos pe malurile si in albiile riurilor Cisla, Vaser, Viseu si afluentii acestora. Deseurile menajere ale comunitatilor din zona se afla, de asemenea, in imediata apropiere. Neglijarea salubrizarii a avut efecte nefaste si in anii trecuti, cind gospodariile, caile de comunicatie, podurile si podetele au avut de suferit in urma fenomenelor meteo periculoase”, a spus locotenent-colonelul Ioan Ilovan, din cadrul ISU Mures.

Administratia Nationala a Apelor a identificat mai multe „puncte critice” in ceea ce priveste gunoiul depozitat linga ape sau chiar in riuri. In albia riurilor Somesul Rece si Somesul Mic, dar si pe malurile acestora s-au descoperit deseuri atit de masa lemnoasa, dar si provenite din constructii. Autoritatile locale risca sa fie sanctionate cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 80.000 de lei in cazul in care nu vor lua masuri pentru respectarea salubrizarii in zona riurilor.

In Suceava, Bacau, Mures, Olt, Timis, Ialomita si Prahova, hidrologii au anuntat ca luna viitoare s-ar putea produce viituri de tip flash-flood, adica iesirea din matca a riurilor din cauza precipitatiilor extreme, de 100-200 de litri pe metru patrat ce cad intr-un timp foarte scurt. „Cele mai expuse cursuri de apa la formarea acestui fenomen sint cele de la munte si deal, din cauza ca ele sint necadastrate, iar fenomenul de viitura se formeaza mult mai usor, fiind in panta. In plus, albia multor riuri este blocata de deseuri, in special in zona podurilor, ceea ce va amplifica revarsarea apelor”, a explicat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie.

Prognoza hidrologica emisa de institut avertizeaza ca ar putea iesi din matca riurile Mures, Aries, Prahova, Crisurile, Siret, Trotus, Moldova si Somes. Potrivit hidrologilor, si in luna aprilie, inundatiile de tip flash-flood ar putea da bataie de cap autoritatilor. Astfel, vestul, centrul si nordul tarii vor fi amenintate in continuare de viituri.

Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri