Oamenii de stiinta au descoperit scheletul unei balene antice, veche de 47 de milioane de ani, cu un fetus inauntru, scrie LiveScience.
Pozitia acestuia, cu capul in jos, este specifica mamiferelor care nasc pe pamant. Puii animalelor acvatice sunt pozitionati invers, atrag atentia oamenii de stiinta, care spun ca ar putea avea de a face cu o veriga lipsa in evolutia acestor animale.
E prima fosila de balena antica insarcinata, spun oamenii de stiinta, si poate arata cum a decurs tranzitia acestor animale, de la pamant la apa, intre 54,8 milioane si 33,7 milioane de ani.
Philip Gingerich, paleontolog la Universitatea din Michigan, si echipa lui au descoperit fosila in Pakistan, in 2000, iar apoi, in 2004, au gasit si un schelet aproape complet al unui exemplar masculin din aceeasi specie.
“Am descoperit repede dintii puiului. Apoi am continuat sa cautam, iar coastele erau invers. Am petrecut o zi intreaga cercetand creatura. Eram foarte confuz si nu intelegeam ce se petrece acolo”, povesteste Gingerich.
Paleontologul a descoperit apoi un alt craniu, mai mare, si a realizat ca fetusul era inca in interiorul mamei.
Fiecare dintre cele doua balene adulte are in jur de 2,6 metri, si cantaresc 280, respectiv 390 de kilograme.
Noua specie, numita Maiacetus inuus, face parte din grupul Archaeoceti, care a precedat aparitia balenelor moderne. Acestea aveau mai multe tipuri de dinti si nari, caracteristici specifice balenelor de uscat, dar nu si celor care populeaza oceanele in prezent.
Ca si celelalte archaeoceti, balena nou descoperita avea patru picioare adaptate la inot.
“Erau legate de tarm, fara indoiala. Traiau in apa, dar se intorceau mereu aproape de pamant”, spune Gingerich.
Cercetarea lor sugereaza ca exemplarele speciei se hraneau in apa si apoi veneau pe pamant sa se odihneasca, sa se imperecheze si sa nasca.