Dupa ce si-au petrecut luni intregi asambland un puzzle al carui piese sunt oase ale unei reptile marine preistorice, cercetatorii britanici au obtinut un schelet reconstituit in proportie de 70% al unui dinozaur care aduce cu faimosul monstru din Loch Ness.
Plesiozaurul scos la lumina avea un gat alungit, patru inotatoare masive, dinti extrem de alungiti si o lungime de peste 3,5 metri, noteaza telegraph.co.uk. Ramasitele acestuia au fost gasite in calcarul de pe plaja Monmouth, situata pe coasta Canalului Manecii, in regiunea britanica Dorset. Zona abunda in schelete de dinozazuri, fiind supranumita Coasta Jurassic si facand parte din Patrimoniul Mondial Unessco.
Plesiozaurii au trait in perioada Jurassic, in urma cu 150-200 de milioane de ani, pe cand in zona Canalului Manecii se afla o mare tropicala, putin adanca.
“Ramasitele de plesiozauri sunt extrem de rare. Doar 10 schelete, partiale sau complete, au fost gasite pana in prezent”, a declarat Richard Edmonds, science manager al sitului Jurassic Coast.
Ramasitele celui mai recent plesiozaur scos la lumina au fost descoperite de cautatoarea de fosile Tracey Marler, ajutata de partenerul ei Chris Moore, expert in fosile. In urma excavarilor, ei au dat peste mai bine de 150 de vertebre ale dinozazurului, precum si peste unele fragmente din craniul sau. De asemenea, ei au gasit si o mandibula de care se mai tinea agatat un dinte.