Cotidianul: Disparitia mamutilor, elucidata cu diamante

Mamutii lanosi si-au gasit sfarsitul in urma dezintegrarii unui asteroid in atmosfera terestra, in urma cu 12.900 de ani, arata o serie de nano-diamante descoperite in straturile de sedimente din America de Nord si Europa.

Mamutii lanosii, tigrii cu colti sabie si primele comunitati umane din America de Nord au fost nimicite in urma exploziei unui asteroid in atmosfera terestra, au concluzionat oamenii de stiinta in urma descoperirii unor nano-diamante in straturile de sedimente vechi de 13.000 de ani din America de Nord si Europa. Minusculele diamante pot fi distinse cu greu chiar de cele mai performante microscoape, noteaza Times Online.

“Am identificat nano-diamante care, in mod normal, nu sunt produse in urma proceselor fizico-chimice prezente la suprafata Terrei”, a explicat James Kennett, geolog la Universitatea California din Santa Barbara si unul dintre autorii studiului publicat in revista “Science”, citat de BBC Online.

El a mai adaugat ca nano-diamantele indica faptul ca, in urma cu 12.900 de ani, un asteroid a explodat deasupra suprafetei Terrei, undeva deasupra Americii de Nord, determinand ulterior o scadere brusca a temperaturilor, ca urmare a norilor de praf care s-au instalat in atmosfera. Cercetatorii spun ca nano-diamantele s-au format in cateva fractiuni de secunda, prin topirea carbonului in urma exploziei produse de asteroid.

Ipoteza exploziei acestuia in atmosfera terestra este sustinuta de lipsa unui crater format in acea perioda, in sprijinul teoriei fiind adus in discutie cazul Tunguska, in care un asteroid s-a dezintegrat deasupra Siberiei, in 1908, rezultand o explozie de 1.000 de ori mai puternica decat cea produsa de bomba atomica de la Hiroshima.

Nu toti oamenii de stiinta sunt insa convinsi de validitatea teoriei privind impactul de acum 12.900 de ani. Spre exemplu, geologul Nicholas Pinter de la Universitatea Illinois de Sud afirma ca nano-diamantele sunt o caracteristica a tuturor erelor geologice, iar pe de alta parte, alti colegi de-ai sai se indoiesc chiar de faptul ca mostrele identificate de autorii studiului sunt chiar nano-diamante.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri