Cotidianul: Delta va fi populata de casute albe cu prispa

In Delta nu se vor mai putea construi pensiuni cu mai mult de 20 de camere, iar toate cladirile vor trebui decorate in proportie de minimum 80% in alb.

Cei care vor sa construiasca in Rezervatie vor trebui sa respecte norme stricte atat in ceea ce priveste arhitectura, cat si materialele folosite, daca Guvernul va aproba noul Regulament general de urbanism al Deltei Dunarii. Astfel, cei care isi vor construi case si pensiuni ar putea fi obligati sa utilizeze ceamur, chirpici sau paianta pentru a le ridica, iar pentru fundatie, doar piloni din lemn batuti, piatra cu mortar de var sau cimenturi. "Se poate folosi lemnul la ridicarea peretilor casei, care ulterior este acoperit cu tencuiala zugravita in alb sau in culori traditionale", se mai specifica in proiectul de hotarare de guvern.

Cei care vor construi ar putea folosi pe viitor lemnul doar sub aspectul sau natural sau vopsit, la prispe, acoperisuri si in decoratia acestora – trafoare, timpane. Pe de alta parte, proprietarii nu isi vor putea placa peretii exteriori cu materiale ceramice si nu vor putea folosi materiale ce contin azbest si poliesteri. "Finisajele exterioare vor fi de culoare alba in proportie de minimum 80%, fiind interzise culorile tari, puternic constrastante, cu exceptia celor caracteristice zonei", se mai precizeaza in proiect. Nici inoxul, balustrii din beton si piatra nu vor putea fi utilizati pentru construirea balustradelor de la pensiuni sau case. "Cladirile vor avea prispa sau terasa deschisa pe minimum 5% din lungimea fatadei", mai prevede actul normativ.

Ferestrele nu vor putea fi prea mari. Suprafata vitrata a cladirii nu va depasi 50% din suprafata fatadei, iar amplasarea lor trebuie sa tina cont de directia vantului dominant, crivatul, care bate de la nord spre est. Ramele ferestrelor vor fi doar din lemn, iar antenele satelit si cablurile vor trebui ascunse.

Nici tavanele si acoperisurile caselor nu vor mai putea fi facute dupa placul proprietarului. In interior ele vor trebui construite din "grinzi de lemn peste care se vor bate scanduri si se va asterne un strat de ceamur, iar pe dedesubt, o captuseala de trestie cu driscuiala de ceamur", se specifica in normele de construire. Pentru acoperire se vor utiliza: stuf, tigla sau olane, fiind interzise tabla zincata, tigla metalica emailata si membranele bituminoase. Turnuletele sunt interzise. Tamplaria exterioara va putea fi vopsita in nuante de albastru, verde, gri, in functie de specificul fiecarei localitati.

Autoritatile nu au uitat nici de imprejmuirile caselor. Gardul va trebui sa aiba la baza soclu din piatra peste care sa fie montate scandurile, sau va fi din stalpi ziditi din caramida, varuiti, intre care sa fie material lemnos vopsit in albastru sau verde, sau dat cu var, se mai precizeaza in proiect. Daca nici una din aceste optiuni nu este pe placul proprietarului, autoritatile mai dau voie ca gardul casei sa fie din plasa de sarma dublat de vegetatie sau din stuf. Totodata, spatiul liber dintre cladire si aliniament va fi plantat cu arbori in proportie de minimum 25%, iar pentru siguranta cladirii, primul pom va fi pus la 5 metri de casa.

Hotelurile nu vor putea avea mai mult de 20 de camere, iar pensiunile si motelurile, maximum 10 incaperi.

 

spot_img

Ultimele știri