Cotidianul: Bill Gates si Warren Buffet, printre mogulii “verzi” ai planetei

Fie ca investesc in energii alternative sau militeaza cot la cot cu ecologistii, cei mai bogati oameni ai lumii se preocupa tot mai mult de problema schimbarilor climatice.

Bogatii planetei se “inverzesc”, iar investitiile in energiile alternative capata o amploare fara precedent, arata un Top 100 al afaceristilor implicati in problema schimbarilor climatice, realizat de Times Online . “Valoarea” adunata a celor 100 de persoane prezente pe lista depaseste suma de 280 de miliarde de euro, se arata in cotidianul britanic.

In capul listei troneaza doi dintre cei mai bogati oameni din lume, investitorul Warren Buffet si fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Multi dintre cei 35 de americani din top provin din Silicon Valley. Dupa ce si-au umplut conturile prin afaceri axate pe microcipuri, software sau Internet, legendele IT-ului, precum parintii Google, Larry Page si Sergey Brin, isi concentreaza acum energiile spre investitii verzi, cu acelasi zel de care au dat dovada la inceput.

Ei sunt ajutati de hotararea administratiei Obama de a acorda ajutor financiar tehnologiilor verzi.

Chiar si cei din tabara opusa noului presedinte al SUA se orienteaza tot mai mult spre energiile alternative. Un exemplu este T. Boone Pickens, un mogul al petrolului si republican pana in maduva oaselor, care planuieste sa impanzeasca o suprafata mare din statul Texas cu turbine eoliene, pentru a anihila dependenta Americii de energia straina.

In timp ce mogulii americani se concentreaza asupra inovatiilor verzi, cei chinezi se axeaza pe producerea in masa a tehnologiilor ecologice. Cei 17 moguli chinezi din topul Times se ocupa aproape exclusiv de tehnologiile legate de masinile solare si electrice. Domeniul lor de activitate ii plaseaza insa la coada topului, deoarece este unul extrem de competitiv, strivit aproape de presiunea scaderii costurilor si a castigarii cotelor de piata. Mai mult, in conditiile crizei economice multi dintre ei vor esua.

Britanicii sunt mai rezervati in investitiile verzi, in timp ce germanii sunt implicati cu precadere in domeniul energiilor alternative. Unul dintre exemplele nemtesti cele mai de succes este miliardarul Aloys Wobben, care a pus pe picioare in 1984 compania Enercon. Primul sau proiect: o turbina eoliana construita in spatele casei. In prezent, Enercon are peste 6.000 de angajati si “planteaza” turbine de vand in toata lumea.

Antreprenorii germani care si-au facut averile in alte domenii isi intorc si ei fetele spre tehnologiile ecologice, sfidand astfel amenintarea crizei financiare. Dupa ce au strans peste 7 miliarde de euro din produse farmaceutice, cei doi si-au vandut afacerea si au salvat o companie nemteasca de panouri solare in pragul falimentului.

Pe de alta parte, bogatii americii nu se rezuma doar la investitiile in tehnologiile verzi, ci isi cheltuiesc averile in activismul de mediu, salvand vaste portiuni de mediu de lacomia unor investitori si pompand bani in programele universitare de cercetare privind schimbarile climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri