Bazinele naturale piscicole din tara ar putea fi concesionate, iar cele amenajate – privatizate impreuna cu terenurile din jur, potrivit unui proiect de lege aflat in Camera Deputatilor. Cele din Delta ar urma sa treaca in administrarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Pescarii nu mai vor sa se intoarca la situatia din anii 2002-2005, cand nu aveau voie sa intre pe terenurile concesionate
Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA) vrea sa privatizeze toate bazinele piscicole amenajate, iar pe cele naturale sa le concesioneze din nou, potrivit unui proiect de lege de modificare a Legii pescuitului aflat, in prezent, in dezbatere la Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor. Privatizarea bazinelor artificiale s-ar face prin negociere directa cu actualii beneficiari.
„Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura privatizeaza societatile comerciale cu profil piscicol si amenajarile piscicole pe care le are in portofoliu, in conformitate cu prevederile legale cu privire la privatizare, inclusiv prin negociere directa cu titularii contractelor de inchiriere, asociere, concesionare, arendare; vanzarea amenajarilor piscicole se poate efectua in conditiile prezentei legi prin contracte de vanzare-cumparare si contracte de leasing“, se precizeaza in proiectul de modificare a Legii pescuitului.
In plus, autoritatile vor sa privatizeze si terenurile aferente baltilor amenajate. „Se vor privatiza mijloacele fixe, digurile si balta amenajata. In ceea ce priveste terenul de sub apa, acesta va fi concesionat“, detaliaza directorul ANPA, Valentin Buksz.
In ceea ce priveste bazinele naturale, ANPA vrea sa le reconcesioneze, situatie care seamana cu cea de pana in anul 2005, cand toate contractele de concesiune au fost reziliate de guvernul Tariceanu. Fostele concesiuni au fost facute pe vremea cand actualul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, ocupa acelasi post, in perioada 2002-2003. Atunci, asociatiile de pescari au cerut anularea contractelor pentru ca baltile fusesera inconjurate cu garduri de catre beneficiarii privati si nimeni nu mai putea pescui in zona.
In 2005, rezilierea contractelor de concesiune s-a facut si la dorinta UE, aceea ca resursele naturale sa fie administrate de asociatii de pescari, carora li s-au emis autorizatii de pescuit pe anumite tronsoane, in baza carora pescuiesc si acum. ANPA vrea sa construiasca puncte fixe de desfacere a pestelui si sa infiinteze o bursa a pestelui, dar si porturi pescaresti.
ONG-urile din domeniu spun ca nu sunt de acord cu aceste propuneri, pe motiv ca „reintroducerea concesiunilor este o actiune extrem de controversata, din cauza efectelor negative ce pot afecta atat dezvoltarea durabila a comunitatilor de pescari, cat si biodiversitatea habitatelor piscicole“, se precizeaza in scrisoarea deschisa pe care ONG-urile au trimis-o Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor.
„In opinia noastra, a ONG-urilor, introducerea acestor amendamente in Legea pescuitului poate deveni foarte periculoasa si poate provoca o repetare a situatiei din perioada 2002-2005, cand au fost date in concesiune o serie de terenuri pe care se aflau amenajari piscicole. Este bine cunoscuta problema concesiunilor din Delta, unde actele abuzive au adus grave prejudicii atat populatiei locale, cat si mediului inconjurator“, afirma Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si fost guvernator al Deltei Dunarii.
Pe de alta parte, toate amenajarile piscicole si bazinele naturale piscicole din Delta ar urma sa treaca din administrarea ANPA si a Consiliilor Judetene in cea a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), potrivit lui Valentin Buksz, directorul ANPA. „ARBDD va face un studiu care va stabili cum si cine va putea pescui in Delta. Acest studiu va trebui avizat de toti factorii, ANPA, Ministerul Agriculturii“, spune presedintele Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor, Valeriu Tabara.