Cotidianul: Basescu spune ca Dunarea trebuie sa devina o coloana vertebrala a spatiului european

Presedintele Traian Basescu a lansat luni un apel statelor riverane Dunarii pentru initierea unui proces care sa confere spatiului dunarean o mai mare vizibilitate si sa valorifice potentialul fluviului, care trebuie sa devina "o coloana vertebrala a spatiului european".

Aflat la Bruxelles, la conferinta "Dunarea-Fluviu al viitorului european", la care au fost prezenti reprezentanti ai tuturor statelor pe al caror teritoriu trece fluviul, presedintele Basescu a lansat un apel un apel tuturor participantilor pentru initierea unui proces care sa confere "o vizibilitate mai mare pentru regiunea dunareana ca vector de integrare europeana". "Sunt sigur ca vom avea sprijinul Comisiei in acest demers cu atat mai mult cu cat si gazdele noastre recomanda ca viitoarea Presedintie ungara a Consiliului UE sa introduca pe agenda de prioritati a Uniunii tematica cooperarii in regiunea dunareana", a spus Basescu, subliniind faptul ca Romania este pregatita sa contribuie la definirea acestui proces.

Seful statului roman a vorbit despre potentialul fluviului Dunarea, atat ca axa in cadrul coridorului Rin-Main-Dunare, care sa lege Marea Nordului, prin Portul Rotterdam si Marea Neagra, prin Portul Constanta, facilitand astfel un transport mai ieftin, mai sigur si ecologic, cat si de potentialul turistic, energietic, resursele de aprovizionare cu apa, agricultura, pescuitul si cooperarea regionala.

Basescu a sustinut ideea ca Dunarea sa devina "o coloana vertebala a spatiului european" ca axa Rin-Dunare dar ca, in paralel cu implicarea institutiilor comunitare, dezvoltarea transportului pe cai navigabile interioare depinde in mod direct de nivelul de angajare a oamenilor politici din statele membre si partenere.

Seful statului a subliniat importanta anului 2008 in dezvoltarea activitatii de transport pe Dunare, in contextul in care procesul de revizuire a Conventiei de la Belgrad privind regimul navigatiei pe Dunare este foarte aproape de finalizare, iar Comunitatea Europeana vrea sa fie parte a Comisiei Dunarii si stabileste o coordonare tot mai stransa cu Comisia Centrala de navigatie pe Rin.

Pe de alta parte, in cea ce priveste transportul naval, destul de slab dezvoltat pe Dunare, numirea unui coordonator al axei fluviale Rin-Main-Dunare si includerea Dunarii in programul NAIADES al Uniunii Europene releva importanta cu care este privita dezvoltarea acestui tip de transport ca o alternativa competitiva la transportul rutier sau pe cale ferata. "Este mai ieftin, mai sigur si mai eficient din punctul de vedere al utilizarii resurselor energetice. Un aspect important este ca folosirea coridorului VII-Dunarea ca element de infrastructura deja existent presupune economisirea fondurilor publice, intrucat investitiile pe care le necesita intretinerea acestuia sunt scazute", a argumentat Basescu. NewsIn

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri