Cotidianul: „Am vazut in Grecia niste tuburi pe case si am zis sa-mi pun si eu”

Doi bucuresteni au constatat ca panourile solare sunt o achizitie accesibila pentru cei care doresc sa achite facturi mai mici cu 10-20% la gaze si la energie. Pana sa-si monteze panourile solare, doi bucuresteni foloseau o centrala termica de apartament si un boiler. Adrian Tamas, locuitor al cartierului Ferentari din Capitala, spune ca plateste mai putini bani de cand si-a montat noul sistem de incalzire a apei pe baza de energie solara.

„Plateam foarte mult la gaze si la curent. Am facut acest lucru pentru ca boilerul pe care il aveam consuma foarte mult curent si apa nu era suficienta pentru toti membrii familiei”, ne-a declarat Adrian. Acesta ne-a povestit ca ideea i-a venit dupa ce a facut o excursie in Grecia. „Am fost in Grecia intr-o excursie si am vazut ca toata lumea avea tuburi pe case.
Publicitate

Cand am ajuns acasa, am intrat pe Internet, m-am informat si am aflat ca am posibilitatea sa consum mai putin daca imi montez un panou solar”, a explicat bucuresteanul.

Sistemul solar pe care il foloseste Adrian Tamas incalzeste un cazan de 100 de litri, iar apa este calculata pentru a ajunge la doua persoane. Costul unui asemenea panou solar care functioneaza pe timp de vara se ridica la 13 milioane.
 
Adrian stie ca „sistemul va functiona si pe timpul iernii, deoarece apa va fi incalzita la o temperatura de 30 de grade de la simpla lumina a zilei, chiar daca nu este soare, si apa nu va ingheta. Iar daca vreau sa am apa mai calda, trebuie sa introduc in priza o rezistenta, dar atunci voi consuma curent”. Iarna, pentru incalzire termica, el foloseste o centrala pe lemne.

Florian Buzatu locuieste pe strada Sapunari din Bucuresti, langa Piata de flori. El si-a montat pe acoperis tot un sistem de panou solar pe baza de boiler si spune ca a facut investitia nu doar din nevoia de economie, ci si pentru ca centrala termica dadea semne ca i se strica.

„Ma bucur foarte mult pentru ca am apa calda fara sa consum curent sau gaz. Am facut o socoteala si la gaze economisesc vreo 30 de lei pe luna, iar la curent, vreo 20-25 de lei”, a spus Florian.

Acesta a povestit ca si-a montat panoul solar dupa ce a vazut la un vecin ca avea unul pe casa. „Inainte stateam cu teama cand aveam centrala termica, pentru ca trebuia sa o inchid cand plecam de acasa si uneori nu aveam apa calda. Sistemul meu a costat 20 de milioane si este pentru trei persoane”, ne-a explicat Florian Buzatu. Bucuresteanul a mai spus ca si pe vremea lui Ceausescu erau asemenea sisteme din butoaie de tabla, fixate pe acoperisurile caminelor de nefamilisti. Acum, recipientele sunt din inox.

Prin programul „Casa Verde” al Ministerului Mediului se prevede ca sistemele clasice de incalzire sa fie inlocuite cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala, eoliana sau alte sisteme. Romanii vor mai putea folosi in viitorul apropiat combustibili de tip biomasa, care includ deseuri agricole (paie, balega animalelor, coji de toate felurile – de struguri, de nuca etc.), lemn si deseuri din lemn (butuci, rumegus, palete, aschii), recolte energetice (plopi, rachita, salcii, samanta de rapita) si deseuri solide ale municipiilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri