Cotidianul: 35.000 de puieti au prins radacini in stepa din Ialomita

Campania Realitatea TV a adunat la impaduriri peste 2.000 de voluntari si cativa ministri. Nicolae Nemirschi a carat de la Constanta un platan gata crescut.

Imbracate in blugi stramti si ciz­me inalte, presedinta Camerei De­pu­ta­tilor, Roberta Anastase, si liderul PIN Lavinia Sandru s-au pupat gra­tios deasupra unei crengute infipte in pamant; ministrul Mediului, Ni­co­lae Nemirschi, a umplut cu lopata o groapa cat un mormant, pentru a-si intepeni cel mai mare copac din­tr-o viitoare padure; in pantofi si pan­taloni din satin negru, Ecaterina An­dronescu a sapat cateva zeci de gropi singura si a plantat tot atatea mla­dite.

Toate acestea s-au intamplat duminica, la Suditi, judetul Ia­lo­mita, in cea de-a patra zi de Cod Ver­de a campaniei „Romania prinde radacini“. Cei peste 2.000 de voluntari din ju­detul Ialomita, Bucuresti si Con­stan­ta au umplut duminica dimi­nea­ta marginea de stepa din Ialo­mi­ta, pentru a reface padurea distrusa de seceta.

Campania „Romania prin­de radacini“ initiata de Rea­li­ta­tea TV, cu sustinerea PETROM, in co­­la­bo­ra­re cu Regia Nationala a Pa­du­ri­lor Rom­silva si organizatia MaiMultVerde, a inceput in octombrie 2008 si a ajuns duminica la a patra zi de im­pa­durire.

La refacerea celor 6,7 hec­tare de padure si-au adus spri­jinul si Con­siliul Judetean Ialo­mi­ta, si Con­siliul Local Suditi. Voluntarii au avut ca misiune re­facerea unei parti a padurii de stejar, salcam si frasin din care, in­ce­pand cu anul 2000, s-au uscat circa 500 de hectare. Cercetari silvicole au identificat drept cauze ale uscarii pa­durii seceta prelungita din ultimii 15 ani, cu ierni foarte reci si veri cu 60 de grade Celsius la nivelul solului, poluarea cu dioxid de azot a Com­binatului Slobozia si alegerea ne­fe­ri­ci­ta, acum 50 de ani, a unei specii de ste­jar „de lunca“, desi trebuia unul „de terasa“. Pe acelasi loc, du­minica s-au plantat 35.000 de pu­ieti de frasin, cer si lemn-cainesc.

Lo­tul cel mai mare al padurarilor de-o zi l-au constituit oamenii locului, care au implantat copacei toata ziua, au sapat gropi pentru cei mari de la Bu­curesti si care s-au bucurat ca au pri­mit cate-o sepcuta verde si ca s-au simtit egalii demnitarilor veniti si ei sa dea la sapa. Vedeta padurii a fost platanul de 15 metri inaltime adus pe o platfor­ma, impreuna cu un stivuitor, de oa­menii ministrului Mediului, Ni­co­lae Nemirschi, tocmai de la Con­stan­ta. Initial, cercetatorii silvici au spus ca, la seceta din zona, cel mai bi­ne merg frasinul, cerul si lem­nul-cai­nesc. Insa, cand uriasul co­pac in varsta de 20 de ani a inceput sa fie tarat de stivuitor spre mormantul sapat in mijlocul campiei, vocile au devenit mai indulgente: „Merge si platanul…“.

Nemirschi a fost pus usor in incurcatura de un lo­calnic care i-a spus ca la asa ra­dacina i-ar trebui un butoi cu apa. In­sa un scutier al lui i-a facut rost cat ai clipi de un bidon, voluntarii din Eforie au sarit cu lopetile, domnul ministru si-a dat jos haina si re­pede copacul s-a ridicat sfidator pes­te miile de frati pitici. Pana si gin­ga­sele Roberta Anastase si Lavinia San­dru s-au oprit din pozat langa mla­ditele lor pentru a admira produsul de Constanta. Ziua verde au incheiat-o fotbalistul Nana Falemi si ministrul Ecaterina Andronescu. Ultima si-a umilit studentii care o insoteau la viteza cu care sapa, cu pantofiorii ei cu toc, gropi de 30×30 centimetri pentru firele de lemn-cainesc.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri