Comisia Europeana (CE) analizeaza posibilitatea ca din 2013 sa elimine cotele de certificate emisii alocate statelor membre, ceea ce inseamna ca agentii economici poluatori vor fi nevoiti sa achizitioneze intreaga cantitate de certificate de emisii.
Aceste discutii se poarta dupa ce CE a aprobat, in octombrie, pentru Romania o cota de 75,9 milioane tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7 la suta fata de solicitarea Bucurestiului. In cazul Bulgariei, reducerea a fost de 34,7 la suta.
Tot la aceea data, au fost aprobate si modificarile la planul national de alocare al Germaniei, finalizandu-se astfel procesul la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE.
Hotararile Comisiei Europene se bazeaza pe analiza planurilor nationale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2) propuse pentru 2007 si pentru perioada 2008-2012, in cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a UE (EU ETS).
Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, "plafonul" sau limita din cantitatea totala de CO2 pe care instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera le pot emite, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare dintre acestea.
In calitate de stat membru al UE, Romania a avut obligatia intocmirii unui plan de alocare pentru 2007, ultimul an din cadrul primei perioade de comercializare, in plus fata de planul corespunzator celei de-a doua perioade de comercializare.
Criteriile de evaluare urmaresc, printre altele, sa garanteze ca planurile de alocare sunt compatibile cu posibilitatea indeplinirii de catre UE si statele membre a angajamentelor asumate la Kyoto, datele, verificate de un organism independent, cu privire la cantitatea de emisii inregistrate in rapoartele anuale ale Comisiei asupra progreselor inregistrate si potentialul tehnologic de reducere a emisiilor. Alte criterii de evaluare privesc nediscriminarea, normele UE in materie de concurenta si de ajutoare de stat, precum si anumite aspecte tehnice.
Foto: johnnie.ro