Costurile de mediu cruciale pentru amplasarea combinatului Voestalpine

Directorul general al grupului siderurgic austriac Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat joi ca decizia finala referitoare la amplasarea noului combinat siderurgic intr-o tara membra a Uniunii Europene sau in afara blocului comunitar va depinde de posibilitatea introducerii de noi masuri, mai restrictive, pentru protectia mediului inconjurator, transmite BTA.

Romania concureaza cu Bulgaria, Ucraina si cu Turcia pentru amplasarea viitorului combinat siderurgic pe care Voestalpine, cel mai mare producator de otel din Austria, vrea sa-l construiasca in regiunea Marii Negre. Viitorul combinat ar urma sa aiba o capacitate de de circa cinci milioane de tone de otel, va presupune o investitie de cinci miliarde de euro si va crea 5.000 de noi locuri de munca.

Potrivit lui Wolfgang Eder, decizia finala referitoare la tara unde va fi amplasat viitorul combinat ar putea fi luata pana in toamna acestui an. Potrivit echipei de conducere de la Voestalpine, producatorul de otel este responsabil pentru 12 procente din emisiile de CO2 ale Austriei si investeste anual 200 milioane euro pentru proiecte de mediu.

La sfarsitul unei intalniri cu echipa manageriala de la Voestalpine, ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Peter Dimitrov, care efectueaza in prezent o vizita in Austria, a declarat ca grupul austriac este multumit de conditiile de munca din Bulgaria dar daca va fi nevoit sa plateasca un pret mai mare pentru emisiile de gaze cu efect de sera atunci va opta sa renunte la Bulgaria si se va orienta spre o tara din afara blocul comunitar. Peter Dimitrov a apreciat ca actuala politica a UE referitoare la reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera constituie o piedica pentru dezvoltarea accelerata a tarilor din Europa Centrala si de Est. Daca politica UE nu se va modifica, dezvoltarea acestei parti a Europei va fi intarziata pentru mai multi ani astfel ca standardele de viata din CEE nu se vor putea apropia de cele din Europa Occidentala, a fost de parere ministrul bulgar al
Economiei.

Potrivit informatiilor publicate in presa din Romania, Voestalpine are in vedere zona Agigea (judetul Constanta, sud-estul Romaniei) unde doreste sa cumpere terenul, pe care sa-si construiasca viitoarea unitate de productie otel, ce va avea o capacitate de cinci milioane de tone anual. Investitia Voestalpine este una greenfield si ar fi cea mai mare din istoria Romaniei.

Cele mai mari investitii de pana acum facute pe plan local sunt cele ale Erste care a preluat Banca Comerciala Romana (BCR), OMV care a preluat Petrom, si ale Renault, proprietarul Dacia. Daca Voestalpine ar alege Romania pentru acest proiect, ar ajunge sa detina cea mai mare capacitatede productie de otel de pe plan local, in conditiile in care ArcellorMital Galati, cel mai mare combinat siderurgic, are, in acest moment, o productie de 4,7 milioane de tone pe an.

spot_img

Ultimele știri