Costuri mai mici la facturile de energie: Comisia Europeană lansează în România o campanie de informare

Românii ar putea își să micșoreze facturile la utilități în câțiva pași simpli. Comisia Europeană a lansat în România o campanie prin care dorește să informeze cetățenii cu privire la modalitățile în care îți pot reduce consumul de energie și în acest fel să plătească facturi mai mici, fără a le fi afectat confortul personal.

În cadrul campaniei, bucureștenii pot vizita un pavilion expozițional, organizat sub forma unei „case” interactive. Acesta le permite cetățenilor să afle cum se poate obține eficiența energetică, prin intermediul unor pereți interactivi¸ a unor concursuri și activități educaționale și distractive atât pentru copii, cât și pentru întreaga familie. Pavilionul va fi deschis publicului la București Mall – Vitan între 25 aprilie și 1 mai (în fiecare zi între 10.30 și 20.30), apoi se va muta la Mioveni (3 – 6 mai), ajungând în cele din urmă la Craiova (9 – 13 mai).

Costul utilităților este mai mic în România, comparativ cu cel din alte state europene, însă românii se numără printre cetățenii care plătesc cele mai mari facturi la utilități din Europa, raportat la venit, potrivit unul comunicat al CE. Dacă în Europa valoarea medie a costurilor nu depășește 6% din veniturile unei familii, în România ea poate ajunge la 9%, iar pentru o parte a populației acest procent poate fi semnificativ mai mare.

De asemenea, statisticile Eurostat arată că aproximativ 14% dintre români nu își permit să își păstreze locuințele încălzite în sezonul rece, comparativ cu o medie europeană care nu trece de pragul de 9%.

Comisia Europeană (Direcția Generală pentru Justiție și Consumatori) a lansat o campanie care promovează modalități de economisire a energiei în locuințe și de micșorare a facturilor prin mici schimbări de comportament sau investiții minore în amenajarea locuințelor.

„Chiar și schimbările mici din comportamentul zilnic pot ajuta familiile să facă economii. De la sfaturi care nu implică niciun cost sau care presupun costuri reduse și până la investiții în îmbunătățirea locuințelor care duc la eficiență energetică, există pentru fiecare o modalitate de a reduce costurile la utilități și de a contribui la conservarea energiei și la protejarea mediului.” a afirmat Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová.

Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei a declarat că România își dorește să coopereze cu Comisia Europeană pentru a oferi soluții de reducere a facturilor cetățenilor.

„Una din prioritățile noastre este trecerea către o economie mai eficientă din punct de vedere energetic, lucru benefic atât pentru mediu, cât și pentru <<portofelul nostru comun>>. Suntem conștienți de faptul că trebuie să îi avem alături de noi nu doar pe consumatorii industriali, ci și gospodăriile. Atât timp cât măsurile nu afectează nivelul de confort, e bine să fie cunoscute și puse în practică într-un final de toată lumea. Până la urmă, cea mai ieftină și curată energie este cea pe care nu o folosim”, a spus Tudorache în cadrul evenimentului de lansare a campaniei.

Sfaturi simple pentru a reduce costurile cu facturile la utilități

Campania dusă de Comisia Europană arată, în şase sfaturi simple, cum poţi reduce semnificativ factura. Iată-le pe fiecare:

  1. Nu lăsa aparatele electronice în modul stand-by, şi poţi economisi până la 180 de lei pe an.
  2.  Foloseşte cele mai noi becuri economice şi vei economisi până la 60 de lei pe an pentru fiecare bec. Becurile economice, în special cele LED, produc la fel de multă lumină ca cele obişnuite, dar utilizează mai puţină energie.
  3. Scurtează durata duşului zilnic cu doar trei minute pentru a economisi până la 115 lei de persoană, pe an.
  4. Stetează termostatul cu un grad Celsius mai jos pentru a economisi între 5% şi 10% pe an. Nu vei simţi diferenţa de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura.
  5. Prea cald? Ţine ferestrele închise dacă nu bate vântul şi dacă temperatura exterioară este mai mare decât cea din casă. De asemenea, ţine perdelele trase şi storurile coborâte când vremea este însorită
  6. Alege cu atenţie aparatele electrocasnice pentru a creşte eficienţa cu până la 60%. Când cumperi un aparat de aer condiţionat, o maşină de spălat sau alte aparate noi, verifică eticheta energetică UE. Aparatele cu cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu până la 60% decât celelalte.

Inițiativa Comisiei Europene beneficiază de aportul unor parteneri naționali și locali, cum ar fi Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Primăria Municipiului Craiova, Primăria Orașului Mioveni, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Asociația Orașe Energie România (OER) și Fundația „Terra Mileniul III”, și de sprijinul Enel Energie, CEZ România și E.ON Energie România.

Campania pilot a fost lansată în 21 martie în Cehia, a ajuns astăzi în România și va pleca mai departe spre Grecia și Portugalia. În paralel, Comisia Europeană a lansat de curând EU Energy Poverty Observatory (Observatorul Sărăciei Energetice în UE), care își propune să devină o resursă la îndemână tuturor, care să promoveze implicarea civică în tematica sărăciei energetice, precum și să disemineze informații și să ofere exemple de bune practici.

Alte informații despre consumul energetic în România:

· România are un potențial semnificativ de a-și îmbunătăți eficiența energetică, mai ales în clădirile rezidențiale, cu impact asupra calității locuirii, crescând astfel securitatea energetică și reducând povara cheltuielilor la energie pentru cetățenii cu venituri mici.

· România este pe locul al treilea în UE în ceea ce privește independența energetică.

· Reducerea consumurilor energetice are un efect semnificativ asupra securității energetice la nivel național

· Mai bine de două treimi din locuințele din România au fost construite înainte de 1989. Performanța lor energetică poate fi semnificativ îmbunătățită pentru a reduce consumul energetic. Politicile privind eficiență energetică ar putea duce la o reducere suplimentară a consumului de energie, în special pentru încălzire, menținând în același timp nivelul de confort la domiciliu.

· Reducerea risipei de energie și, implicit, a facturilor, este principala modalitate de a lupta împotriva sărăciei energetice pentru familiile pentru care facturile la utilități reprezintă un procent ridicat din venituri.

·  Cu un grad de racordare a consumatorilor casnici la rețeaua electrică de distribuție de peste 96%, energia electrică este cea mai larg răspândită formă de energie din România.

·  România are însă cel mai scăzut consum de energie electrică pe locuitor din Uniunea Europeană – de 2,6 ori mai mic decât media UE (aproximativ 0,6MWh/persoană/an față de 1,6 MWh/persoană/an media UE28). În medie, gospodăriile din România cheltuie 94 lei (≈20 euro) pe lună cu electricitatea.

·  Rata de înlocuire a aparatelor electrocasnice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

 

spot_img

Ultimele știri