Costul țigărilor asupra sănătății mediului

În urmă cu două săptămâni, Noua Zeelandă a prezentat o serie de politici menite să creeze o „generație fără fum de tutun” și să elimine treptat produsele din tutun din țară. Dar, pe lângă faptul că sunt extrem de nocive pentru sănătatea personală, țigările au un impact și asupra sănătății planetei, notează Euronews.

Printre ideile care se așteaptă să fie puse în aplicare se numără creșterea vârstei legale pentru fumat, o eventuală interzicere a vânzării de produse din tutun persoanelor născute după 2004, prețuri minime și restricții pentru vânzători. Anunțul a fost salutat de militanți și grupuri civile pentru contribuția sa la realizarea ambiției Noii Zeelande de a elimina fumatul până în 2025.

Impactul fumatului asupra mediului

Impactul fumatului asupra mediului a fost evidențiat într-un raport al Imperial College London din 2014.

În 2015, peste 450.000 de kilograme de deșeuri toxice au fost eliberate în canalele navigabile din SUA ca urmare a fabricării țigărilor, iar în ultimii ani a fost bine documentat faptul că dezvoltarea industriei tutunului duce la defrișări.

Cercetătorii au constatat că fabricarea țigărilor a reprezentat 0,2% din totalul global al emisiilor de carbon, 84 de milioane de megatone fiind eliberate din cultivarea tutunului verde, ingredientul brut din țigări, și din procesul de fabricare a țigărilor.

„Impactul fumatului de țigări asupra mediului, (…), adaugă presiuni semnificative asupra resurselor tot mai limitate și a ecosistemelor fragile ale planetei”, a declarat profesorul Nick Voulvoulis, de la Centrul pentru politici de mediu de la Imperial, cu ocazia publicării raportului.

Este nevoie de o cantitate de tutun verde de cinci ori mai mare pentru a produce un gram de tutun uscat, iar în acest proces sunt folosite 22 de miliarde de tone de apă pe parcursul unui an.

„Tutunul ne reduce calitatea vieții, deoarece concurează pentru resurse cu produse de bază valoroase pentru mijloacele de trai și dezvoltare din întreaga lume”, adaugă el.

Raportul a constatat, de asemenea, că, dacă suprafața de teren necesară pentru a cultiva 1 – 1,2 tone de tutun în Zimbabwe ar fi folosită pentru a cultiva cartofi, producția ar fi de 19 ori mai mare. La momentul raportului, 5,3 milioane de hectare erau folosite pentru cultivarea tutunului.

Trei trilioane de țigări sunt fabricate în fiecare an, creând 25 de milioane de megatone de deșeuri solide și 55 de milioane de tone de deșeuri solide.

Câte mucuri de țigară sunt aruncate în Europa în fiecare an?

Se estimează că doar o treime din mucurile de țigară din cele 18 miliarde de țigări fumate zilnic în întreaga lume ajung la coșul de gunoi. Mucurile de țigară sunt fabricate din plastic și conțin nicotină, metale grele și alte substanțe chimice care pot fi toxice pentru plante și animale.

În același an în care a avut loc studiul Colegiului Imperial, Comisia Europeană a constatat că 18,4% din populația UE era fumătoare, Grecia (27%) și Bulgaria (27,3%) fiind statele cu cea mai ridicată medie.

La momentul cercetării, populația UE era de 442,88 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că existau aproximativ 79,7 milioane de fumători.

Pe baza unei medii de 20 de țigări pe zi, aceasta înseamnă că aproximativ 150 de milioane de țigări au fost aruncate la gunoi în fiecare zi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri