Coronavirusul a redus emisiile de CO2 din China cu 25%

Epidemia de coronavirus, care paralizează activitatea economică și socială în China, ar fi redus emisiile de CO2 ale țării cu cel puţin un sfert, în ultimele două săptămâni, potrivit unui raport publicat în CarbonBrief.

De obicei, îm perioada ocazionată de Anul Nou Lunar, totul se  închide și apoi viața își reia cursul normal. Nu și de această dată, când zilele libere au fost prelungite de la 25 ianuarie până la 10 februarie. De atunci, din cauza măsurilor drastice de izolare şi a restricţiilor de trafic impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei, numeroase fabrici au fost închise sau funcţionează la relanti.

Drept consecinţă, consumul energetic şi emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 100 de milioane de tone în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut sau o reducere de 6% a emisiilor totale globale.

O astfel de reducere în două săptămâni ar putea, în sine, să reprezinte o scădere cu aproximativ 1% a emisiilor anuale ale celei de-a doua cea mai importantă economie mondială. Însă ”adevărata întrebare este dacă impactul va fi de durată şi dacă nu va fi cumva anulat sau chiar inversat”, se arată în studiu.

Dacă presupunem că economia Chinei nu va fi relansată într-un ritm alert pentru a compensa, asta ar putea însemna că vedem că nivelurile globale de CO2 rămân plane sau chiar scade ușor până la sfârșitul anului 2020.

Însă, analiștii sunt îngrijorați că emisiile chineze ar putea creşte de-a lungul anului datorită intenţiilor de relansare economică ale autorităţilor.

O altă măsură a poluării aerului a fost, de asemenea, ameliorată semnificativ de focarul de coronavirus. Conform măsurătorilor din satelit, nivelurile chinezești de NO2 au fost cu 39% mai mici în ultimele două săptămâni față de aceeași perioadă din 2019. Aceasta va fi o veste binevenită pentru cei afectați de infecția respiratorie, având în vedere că oxizii de azot sunt iritanți pulmonari puternici și sunt responsabili pentru aproximativ 38.000 de decese premature din cauza emisiilor de motorină.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri