Corespondență ONU | Cum văd tinerii implicarea lor în combaterea schimbărilor climatice

Conferința Globală privind Clima și Sinergiile ODD a Orgaizației Naţiunilor Unite (ONU) cu numărul 6 din această săptămâîn Copenhaga, Danemarca a adus în centrul atenției implicarea tinerilor în combaterea schimbărilor climatice.

Panelul din această dimineață reunit pe scenă tineri din diferite colțuri ale lumii implicați în această problemă globală.  

La nivel global, există țări care-și susțin tinerii să se implice îmi dezvoltarea politicilor climatice. Pentru astfel de inițiative, există proiecte guvernamentale și linii de finanțare.

De altă parte, există țări unde acești tineri activiști de mediu sunt demonizați și asupriți. Astfel, discuția acestui panel s-a concentrat pe ce ar trebui să facă societatea pentru a sprijini acești tineri, în mod deosebit.

Vorbitori în cadrul acestui panel au fost:

  • Hailey Campbell – Directoare, Care About Climate, SUA
  • Riham Helmy –Fondatoare, EnviroX; Membră a Consiliului de Politici pentru Tineret, World Food Forum, Egipt
  • Francis Boafo Asamoah – Membru, International Forestry Students’ Association (IFSA); Membru al Grupului de Tineret al Deceniului ONU pentru Restaurarea Ecosistemelor; Reprezentant MGCY, Ghana
  • Helena de Castro Dias – Avocată în domeniul drepturilor omului; Cercetătoare în guvernanța sustenabilității și lanțuri globale de aprovizionare, Universitatea Leuphana; Reprezentantă MGCY, Germania
  • Mette Lundgaard – Delegată de tineret a Danemarcei la ONU pentru Climă și Mediu, Danemarca
  • Genaro Matías Godoy –Expert în finanțe; Punct de contact pentru Grupul de Lucru pentru Piețe și Finanțe, YOUNGO; Negociator pentru finanțare climatică la COP29; Coordonator global MGCY pentru Finanțare pentru Dezvoltare, Argentina. 

Dialogul – mai important decât ne dăm seama 

Este nevoie ca vocea tinerilor să fie auzită, însă de către cine?

În cadrul panelului ONU, a fost amintit că dialogul este esențial pentru ca planeta să fie salvată. Dialogul între tineri și tineri, dialogul între tineri și decidenții politici, dialogul dintre tineri și mediul privat sunt toate esențiale pentru o planetă mai verde.  

Finanțarea – o nevoie generală

Finanțarea a fost un element central al întregii Conferinței. Așadar, nu a putut fi ignorată în discuția privind vocile tinerilor.

A fost punctat faptul că tinerii fac deseori voluntariat pentru combaterea schimbărilor climatice.

Este nevoie, însă, de finanțări pentru ca ei să poată organiza evenimente, să dezvolte proiecte și să mențină comunitățile angrenate în salvarea planetei.

Politici cu tineri pentru tineri

Co-crearea a fost și ea adusă în discuție.

Din perspectiva tinerilor vorbitori, este important ca dezvoltarea politicilor de mediu să fie colaborativă. O astfel de colaborare nu înseamnă doar consultare, înseamnă susținerea tinerilor, oferirea de oportunități și resurse.  

De la lipsa de transparență până la lipsa de dialog, tinerii din țările membre ale ONU caută constant moduri prin care să se implice în atingerea țintelor ODD. 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri