Sectorul fermelor din Germania a fost grav afectat dupa ce productia din aproximativ 4.760 de ferme a fost oprita temporar, iar 673 dintre ferme au ramas in continuare inchise, in urma scandalului dioxinei izbucnit in urma cu 2 saptamani. Anuntul a fost facut de ministrul german al Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorului, Ilse Aigner, in cadrul evenimentului de deschidere a marelui targ international de agricultura si alimentatie Grüne Woche Berlin 2011.
‘’Grüne Woche este cel mai mare eveniment din sectorul alimentar si agricol cu care incepe anul. Din nefericire, anul acesta a inceput cu un scandal de proportii: descoperirea dioxinei in furajele pentru animale. Imediat dupa izbucnirea scandalului a fost impuse intreruperea activitatii pentru 4.760 de ferme, ca masura de precautie. Masura inca se aplica pentru 673 de firme din industrie“, a anuntat Ilse Aigner. Ea a adaugat ca incidentul a afectat tot lantul de productie, inclusiv industrii care nu au legatura directa cu cea de productie.
”Acest scandal a avut un impact negativ asupra a 350.000 de ferme si asupra a 5 milioane de oameni angajati in industria alimentara”, a declarat, la randul sau, Gerd Sonnleitner, Presedintele Uniunii Fermierilor din Germania.
Guvernul German a aprobat, in urma cu doua zile, un plan de masuri ce vizeaza un control mai strict al produselor folosite in industria alimentara, precum si o mai mare transparenta pentru consumatori.
Cu toate ca unii dintre liderii guvernului german clasifica incidentul ca unul extrem de grav, altii considera amploarea lui o exagerare mediatica, pe fondul viitoarelor alegeri din Germania. ’’Sapte dintre statele federatiei vor avea alegeri in acest an, iar Partidul Verde a creat acest scandal pentru a atrage atentia. Desigur ca au fost cateva persoane care au facut ceva ilegal, dar sunt convins ca evenimentul nu ar fi ajuns la asemenea proportii daca nu ar fi fost alegeri’’, a comentat, pentru ”Green Report”, Norbert Schindler, membru al Comitetului de Alimentatie, Agricultura si Protectia Consumatorului din cadrul Parlamentului german.
Scandalul dioxinei a inceput in primele zile ale anului, cand s-a descoperit ca producatorii germani au trimis in statele Uniunii Europene pana in urma cu doua zile oua si carne contaminate. Crescatorii de animale declarau atunci ca acest scandal s-a declansat in urma faptului ca au cumparat nutreturi pentru animale de la Harles&Jentzsch, fara sa stie ca acest producator a folosit acizi grasi contaminati, fabricati intr-o uzina de agrocarburanti.
Unul dintre cele mai importante evenimente internationale dedicate industriei alimentare, agriculturii si horticulturii, Grune Woche si-a deschis portile la Berlin, in perioada 21-30 ianuarie.
Ajuns la a 76-a editie, expozitia aduce laolalta producatori din toata lumea ce vor avea oportunitatea sa testeze pietele pentru produsele lor si sa-si intareasca imaginea de brand. Green Report se afla la expozitie si va va tine la curent cu cele mai recente noutati din domeniul agriculturii, reformei agricole la nivel european si securitatii alimentare, precum si cu exemple de bune practici de la agricultorii si fermierii din Germania si Polonia.
Corespondenta de la Berlin, Raluca Petrescu
Cititi si Scandal imens in Germania: oua si carne infestate cu dioxina exportate in statele UE