Scandal imens in Germania: oua si carne infestate cu dioxina exportate in statele UE

Producatorii germani au trimis in statele Uniunii Europene pana in urma cu doua zile oua si carne contaminate cu dioxina, informeaza „Le Monde”.

Produsele infestate provin din cinci landuri germane, unde au fost deja inchise 1.000 de ferme de pui, porci si curcani, care au cumparat furaje infestate cu dioxina de la producatorul german Harles&Jentzsch.

Fermierii germani si-au informat partenerii europeni asupra acestui incident, in 27 decembrie 2010, sustinand, la acea vreme, ca situatia se afla sub control.

Cu toate acestea, Comisia Europeana le-a cerut ieri autoritatilor de la Berlin sa comunice cat mai urgent gradul de contaminare cu dioxina din fermele suspecte, cat si numarul exporturilor de oua si carne.

„Am intrebat daca au fost exportate oua si carne. Vrem sa stim care este pericolul contaminarii cu dioxina, pentru ca, initial, s-a comunicat ca acest incident a afectat doua landuri, iar in prezent este vorba despre cinci", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Crescatorii de animale spun acest scandal s-a declansat in urma faptului ca au cumparat nutreturi pentru animale de la Harles&Jentzsch, fara sa stie ca acest producator a folosit acizi grasi, contaminati, fabricati intr-o uzina de agrocarburanti.

„Compania de hrana pentru animale Harles&Jentzsch, de la care ne-am aprovizionat cu furaje, a folosit ulei vegetal destinat productiei de biodiesel pentru a fabrica hrana pentru animale”, a declarat unul dintre fermieri pentru cotidianul „Der Spiegel”.

Produsele contaminate nu pot fi identificate


Ca intr-un lant al slabiciunilor, Harles&Jentzsch il acuza, la randul sau, pe furnizorul sau de uleiuri Petrotec.

Iar compania in cauza sustine ca a primit acidul gras contaminat cu dioxina de la un comerciant olandez, care, la randul sau, se aprovizioneaza de la un fabricant german de biodiesel din Emden, nordul Germaniei.

Uleiul contaminat contine 123 de nanograme de dioxina la un kilogram, norma admisa de Uniunea Europeana fiind de 16 nanograme pe kilogram.

Fiecare ferma suspecta din Germania este deja supusa testelor de specialitate, iar daca acestea vor fi pozitive cu siguranta fermierii vor fi nevoiti sa-si micsoreze septelul.

In acest moment, sindicatele germane reclama pagube ce pot ajunge la mai multe milioane de euro.

Problema pentru cumparatorii germani sau europeni este insa aceea ca nu au cum sa stie daca au consumat carne sau oua contaminate, deoarece datele de identificare ale producatorilor nu sunt publice.

Dioxina este o substanta periculoasa care, ingerata in mod repetat si pentru o perioada indelungata de timp, poate provoca boli incurabile, cum ar fi cancerul.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri